MARIBOR

Še tretji okuženi z ošpicami v UKC

Preverili so 63 ljudi, s katerimi je bil v stiku. 
Fotografija: Ošpice so težava, ki se pojavi zaradi nizke precepljenosti. 
Odpri galerijo
Ošpice so težava, ki se pojavi zaradi nizke precepljenosti. 

MARIBOR – Preteklo sredo so na infekcijskem oddelku Univerzitetno kliničnega centra (UKC) Maribor obravnavali še tretji primer ošpic. Šlo je za 40-letnega moškega, ki se je okužil od moškega, ki ni bil cepljen in od katerega se je okužil tudi enoletni otrok, ki so ga zdravili na pediatrični kliniki, zdaj pa je že v domači oskrbi, poroča Večer.
 

V stiku s 63 ljudmi


Novookuženega moškega so sicer šteli kot kontakt prvega, a so ga izključili kot morebitnega obolelega, ker je bil cepljen z enim odmerkom. Epidemiologi so po novi okužbi takoj začeli preverjati vse ljudi, s katerimi je bil v stiku, bilo jih je 63. Na podlagi podatkov o cepljenosti so se potem odločali, ali jih (znova) cepijo, testirajo oziroma opazujejo. Doslej so v Mariboru imeli še šest sumov na ošpice, vsi so se izkazali za negativne. Inkubacijska doba prvega primera se je sicer že iztekla, zato ne pričakujejo, da bi bil lahko zaradi prvega moškega, ki je večkrat obiskal urgenco, okužen še kdo.

Ošpice sicer niso sezonska bolezen. Njihov vnovični pojav v slovenskem prostoru je povezan s tem, da ljudje niso več toliko imuni, ker je upadla precepljenost. Na infekcijskem oddelku v Mariboru imajo šest sob, kjer lahko bolnike ustrezno izolirajo, še piše Večer.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije