REŠEVANJE

Iz poplavljene jame rešili 6 otrok

O vrstnem redu je odločil zdravnik, prednost so dali najšibkejšim.
Fotografija: Včeraj zjutraj se je začela srečno razpletati neverjetna zgodba tajskih dečkov. FOTO: AP
Odpri galerijo
Včeraj zjutraj se je začela srečno razpletati neverjetna zgodba tajskih dečkov. FOTO: AP

BANGKOK – Že od 23. junija smo lahko spremljali neverjetno zgodbo s Tajskega, ko je 12 dečkov in njihov nogometni trener ostalo ujetih v jami, poplavljeni v močnem monsunskem deževju. Sprva je bil položaj, v katerem so se znašli, videti brezupen, saj so pretresali le dve možnosti: da bi sami izplavali iz jame ali čakali več mesecev na konec deževnega obdobja.

Prvih šest so z rešilci že odpeljali v bolnišnico. FOTO: AFP
Prvih šest so z rešilci že odpeljali v bolnišnico. FOTO: AFP

Starši, sorodniki in ves svet so z grozo spremljali usodo nesrečnih otrok, a včeraj se je bitka s časom za njihovo življenje končno začela odpletati.

Ob petih zjutraj so začeli veliko reševalno akcijo in že ob drugi uri po srednjeevropskem času iz jame rešili prvega fanta, do 16. ure pa že polovico. Kot je sporočila tajska civilna zaščita, akcijo nadaljujejo danes, ko je predvidena rešitev še preostalih dečkov in njihovega trenerja. Sprva so predvidevali, da bodo prvega lahko rešili šele ob 16. uri popoldne, a kot so reševalci pojasnili, poteka reševanje veliko hitreje, saj se je gladina vode še spustila in je več dvoran prehodnih. O vrstnem redu, koga morajo najprej rešiti, je odločil avstralski zdravnik, ki je med reševalno akcijo prišel do njih; najprej so pomagali najšibkejšim fantom.


Skupina otrok s trenerjem je bila na začetku reševalne akcije na suhem območju, približno štiri kilometre od izhoda iz jame. Najbolj zahteven za reševanje je prvi del poti skozi ozek potopljen prehod, fantje, med katerimi nekateri niti ne znajo plavati, pa so morali kar precej časa preživeti pod vodo in prvič v življenju uporabljati potapljaško opremo. Po predvidenem načrtu so vsakemu dečku nadeli celoobrazno masko, kisikovo bombo pa je nosil potapljač, ki je plaval pred njim.

Usodo 12 tajskih dečkov spremlja ves svet. FOTO: Reuters
Usodo 12 tajskih dečkov spremlja ves svet. FOTO: Reuters

Kot je povedal Narongsak Osotthanakor, guverner pokrajine Chiang Rai, ki vodi reševalno akcijo, je najožji predor v prvem delu rešilne poti res zelo ozek in prehod po njemu zelo zahteven, saj ni raven, ampak gre gor in malo dol. Po tej ožini so rešeni dečki prispeli do dvorane, ki so jo uporabljali potapljači, in se v njej malo spočili. Potem jih je čakal najlažji del poti, ko so se peš sprehodili v dan, kjer so jih čakale reševalne ekipe in jih takoj z reševalnimi vozili odpeljale v bolnišnico.

V reševalni akciji sodeluje kar 90 izkušenih potapljačev, od tega jih je 40 tajskih, preostali so iz drugih držav, za vsakega fanta in trenerja pa dežura pred vhodom v jamo posebna zdravniška ekipa, vsaka s svojim rešilnim vozilom in helikopterjem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije