NADZOR

Italijanski notranji minister: »Ukrep omejen na prvih deset dni ne bo dovolj«

Nadzor na meji med Italijo in Slovenijo bo verjetno potekal celo zimo.
Fotografija: Matteo Piantedosi. FOTO: Yara Nardi Reuters
Odpri galerijo
Matteo Piantedosi. FOTO: Yara Nardi Reuters

Nadzor na meji med Italijo in Slovenijo bo verjetno potekal celo zimo, je italijanski notranji minister Matteo Piantedosi dejal za časnik Il Piccolo. Kot je ocenil, še vedno obstaja grožnja, da so med migranti na t. i. balkanski poti tudi teroristi..

image_alt
Italija uvedla nadzor na meji s Slovenijo

»Ukrep omejen na prvih deset dni ne bo dovolj,« je dejal minister.

Piantedosi je na zaslišanju v parlamentarnem odboru za nadzor schengenskega sporazuma pojasnil, da se Italija sicer zaveda pomena prostega pretoka evropskih državljanov znotraj schengenskega območja in da bodo to omogočili čim prej. »Za uvedbo nadzora smo se odločili kot ukrep v skrajni sili,« je dejal.

Poslancem je še pojasnil, da so do ponedeljka med nadzorom odkrili 66 nezakonitih migrantov in aretirali dva človeka, enega od njih zaradi suma, da je pomagal pri nezakonitih migracijah.

image_alt
Hrvati pregledovali slovenske meje, doživeli presenečenje: To vse je (predstava) za občinstvo

Italijanski notranji minister je danes napovedal tudi udeležbo na srečanju s slovenskim in hrvaškim kolegom, Boštjanom Poklukarjem in Davorjem Božinovićem, ki bo potekalo 2. novembra v Trstu.

Na srečanju nameravajo spregovoriti o ponovno vzpostavljenem nadzoru in o tem, kako čim bolj zmanjšati vpliv nadzora na državljane omenjenih treh držav, ki dnevno prečkajo mejo. Potem ko je nadzor prejšnji teden napovedala Italija, je tudi Slovenija s soboto začela izvajati nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije