NAPADALEC STARI ZNANEC POLICIJE

Islamska država prevzela odgovornost za napad v Londonu

Preden ga je ubila policija, je Usman Khan do smrti zabodel moškega in žensko.
Fotografija: Mimoidoči so obvladali napadalca. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mimoidoči so obvladali napadalca. FOTO: Reuters

Islamska država (IS) je sporočila, da je napad na Londonskem mostu izvedel eden izmed njenih borcev. Teroristična organizacija trdi, da je Usman Khan (28) deloval po njenih navodilih, a za svojo trditev niso navedli nobenih dokazov. Napad naj bi bil odgovor na poziv k napadom na državljane držav, ki so članice koalicije v boju proti IS.

Khana, ki je nosil lažni samomorilski jopič, je policija ustrelila, potem ko so ga obvladali mimoidoči. Pred tem je do smrti zabodel moškega in žensko, tri ljudi pa ranil. Khan je bil leta 2012 zaradi svoje vloge pri načrtovanju bombnega napada na londonsko borzo obsojen zaradi terorističnih dejanj, iz zapora pa so ga predčasno pogojno izpustili decembra lani. Nositi je moral elektronsko napravo, s katero so pristojne oblasti spremljale njegovo gibanje. Nosil jo je tudi v času napada.
 
Preberite tudi:

VIDEO: V javnosti posnetki grozljivke v Londonu (ogled občutljivim odsvetujemo)



Območje napada je za javnost zaprto. FOTO: Reuters
Območje napada je za javnost zaprto. FOTO: Reuters
Policija, ki napad obravnava kot teroristično dejanje, preiskuje območje Staffordshira, kjer je prebival osumljenec. V povezavi z napadom ne išče nikogar drugega, na območju, kjer se je zgodil napad, pa bodo še nekaj časa policijske zapore, je povedal vodja britanske protiteroristične policije Neil Basu in javnost pozval, naj se območju izogiba.

Londonski župan Sadiq Khan je na twitterju zapisal, da bodo med vikendom na ulicah Londona navzoče »okrepljene policijske patrulje«. Po njegovih besedah so jih na ulice poslali, da bi se ljudje počutili bolj varne, ne pa zato, ker bi obstajala večja grožnja.

Napadalec in žrtev na istem dogodku

Londonski most je bil v petek po dveh letih spet prizorišče terorističnega napada. Napad se je po poročanju britanskega BBC začel okoli 14. ure v zgradbi Fishmongers' Hall, kjer je univerza Cambridge pripravila konferenco o rehabilitaciji zapornikov. Tam je bilo več deset ljudi, vključno s študenti in z nekdanjimi zaporniki. Med njimi sta bila tudi Usman, ki je napad nadaljeval na Londonskem mostu, in njegova žrtev Jack Merritt (25), ki je sodeloval v programu rehaibilitacije zapornikov. Tam so ga onesposobili mimoidoči, ki so pri tem uporabili tudi gasilni aparat. Nato je napadalca ubila policija.

Pogum mimoidočih je izpostavila tudi britanska kraljica Elizabeta II., ki je izrazila sožalje svojcem žrtev. Komisija, pristojna za odobritev predčasnega izpusta, je medtem zavrnila kritike javnosti. Zatrdila je, da o izpustu Khana ni odločala, saj da je bil v skladu z zakonodajo izpuščen samodejno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije