VOLITVE

Hrvati odločili: zmaga vladajočih s presenetljivo podporo

Objavljeno 05. julij 2020 19.14 | Posodobljeno 05. julij 2020 21.43 | Piše: STA, Š. R.

Izid vzporednih volitev kaže na prepričljivo zmago. Janša že čestital Plenkoviću.

Hrvaški premier in vodja Hrvaške demokratske stranke (HDZ) Andrej Plenković. FOTO: Marko Djurica, Reuters
Na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem prvi delni izidi kažejo prepričljivo prednost HDZ pred zasledovalci iz levosredinske koalicije Restart. Po preštetih približno 23 odstotkih glasov ima HDZ 71 poslanskih mandatov, Restart pa 45. Sledijo Domovinsko gibanje Miroslav Škoro ter Most neodvisnih list in Zmoremo!

Stranka Miroslava Škora, ki je v koaliciji s skrajno desnimi strankami Hrvaški suverenisti in Blok za Hrvaško, ima glede na prve neuradne izide 16 poslanskih mandatov.

Sledita konservativna stranka Most in levičarsko-zelena platforma Zmoremo! s po štirimi poslanci. Vstop v sabor so si zaenkrat zagotovili tudi sredinska liberalna koalicija Stranke z imenom in priimkom, Pametno in Fokus, Hrvaški narodni stranki (HNS) in Narodna stranka - reformisti, ki naj bi imeli po enega poslanca.

Volilna udeležba je pod 46 odstotki.

Prvi neuradni izidi, ki so prišli z večinoma manjših volišč, kažejo na še večjo prednost HDZ pred tekmeci, kot so to kazale vzporedne volitve, ki so jih objavili po zaprtju približno 6600 volišč ob 19. uri.

Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem hrvaškem saboru.

Slovenski premier Janez Janša je po prek twitterja že čestital hrvaškemu kolegu in predsedniku stranke HDZ Andreju Plenkoviću.

Deli s prijatelji