MEJNO VPRAŠANJE

Hrvaška se otepa arbitraže

Zunanji ministri so govorili o širitvi EU na Balkan.
Fotografija: FOTO: Cropix
Odpri galerijo
FOTO: Cropix

SOFIJA – Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU, ki so govorili predvsem o širitvi evropske povezave na Balkan, poudarila, da za Hrvaško ni sprejemljiva strategija Evropske komisije o širitvi.

Ta namreč kot edino mogočo obliko reševanja mejnega spora, če ne bo dosežen dvostranski dogovor, določa arbitražo. Za vsako izmed držav, ki bi rade vstopile v EU, strategija predvideva okvir. »Znotraj tega okvira se o mejnem vprašanju s Srbijo govori, če se ne doseže bilateralni dogovor, se gre ali pred mednarodno sodišče, mogoča pa je tudi arbitraža. Sedanji dokument omenja samo arbitražo, to pa je za nas nesprejemljivo,« je dejala vodja hrvaške diplomacije.

Hrvaška bi dvostransko

»Hrvaška si bo prizadevala za dvostransko reševanje sporov z vsemi sosedami, če to ne bo mogoče, pa je treba uporabiti mednarodna sodišča, kot je Meddržavno sodišče v Haagu,« je še dejala ministrica.

Erjavec skeptičen

Na zasedanju je bil slovenski zunanji minister Karl Erjavec skeptičen, da bi države zahodnega Balkana do leta 2025 lahko razrešile odprta vprašanja meja, kar naj bi bil zaradi slabih izkušenj ob širitvi s Hrvaško po novem pogoj za vstop v unijo. Erjavec je ponovil slovensko pričakovanje, da bo Hrvaška izpolnila arbitražno odločitev o meji s Slovenijo, sicer bo naša država vložila tožbo na sodišče EU v Luxembourgu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije