ZANIMIVA NAJDBA

FOTO: Nizka Donava razkrila zaklad

Na rečnem dnu je počivalo pravo bogastvo. Odkrili so cekine, orožje in dele potopljene ladje.
Fotografija: Madžarski arheologi so odkrili pravi zaklad. FOTOgrafije: AFP
Odpri galerijo
Madžarski arheologi so odkrili pravi zaklad. FOTOgrafije: AFP

Potem ko je občutno upadel vodostaj Donave, so na Madžarskem v rečni strugi našli orožje in kovance iz 16. in 17. stoletja. Strokovnjaki so prepričani, da gre za tovor neznane trgovske ladje, ki je potonila v 18. stoletju. Med najdbami so kovanci iz časov papeža Klementa XII. in Ludvika XIV. Veliko je tudi kovinskih delov ladje, bodal in topovskih krogel. Ladja je potonila v bližini madžarskega mesta Erd, približno 25 kilometrov iz Budimpešte.

Direktor muzeja Ferenczy je povedal, da je na najdbo naletel amaterski arheolog, strokovna izkopavanja pa je nato opravilo muzejsko osebje. Med 2000 odkritimi kovanci so dragoceni zlatniki, javnosti pa bodo najdene predmete predstavili leta 2020.
V zadnjih mesecih so gladine rek na Madžarskem močno upadle. Avgusta se je vodostaj Donave znižal do 0,6 metra, zato ladje niso mogle pluti do Budimpešte, drugim plovilom pa so prepovedali nočno plovbo, da ne bi nasedla. »Upamo, da bo v prihodnjih dneh v Avstriji in Nemčiji deževalo, to bi lahko dvignilo nivo vode za pol metra,« si želi Gabor Spanyik iz državne agencije za plovbo, ki ima zaradi nizkega vodostaja že finančno izgubo. A kar je za nekoga prekletstvo, je za drugega blagoslov, bi potrdili navdušeni arheologi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije