PROTEST

FOTO in VIDEO: Na ulici gorelo, spopad s policijo

Na pariških ulicah množičen protest, aretirali več kot sto protestnikov v rumenih jopičih.
Fotografija: Spopad s policijo. FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Odpri galerijo
Spopad s policijo. FOTO: Stephane Mahe, Reuters

PARIZ – Na francoskih ulicah so se znova zbrali protestniki v rumenih jopičih, ki nasprotujejo visokim cenam goriva. Po ocenah oblasti jih je po vsej Franciji okoli 36.000, v Parizu pa 5500. V prestolnici so izbruhnili spopadi s policijo, ki je aretirala najmanj 122 protestnikov. Ranjenih je bilo 20 ljudi.

Protestniki na ulici Pariza. FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Protestniki na ulici Pariza. FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Protestniki so se začeli v bližini Slavoloka zmage zbirati že davi ob 8. uri. Potem ko so poskušali prebiti policijsko zaporo, so jih policisti razgnali s solzivcem. V drugih predelih mesta so prevračali smetnjake in jih zažigali.

Po podatkih francoskega premierja Edouarda Philippa, ki je obiskal pariško policijsko postajo, se je po vsej Franciji zbralo manj kot 36.000 protestnikov, v Parizu pa 5500. Z notranjega ministrstva so medtem sporočili, da so jih zaradi nasilja na območju Elizejskih poljan aretirali najmanj 122. Ranjenih je bilo 20 ljudi, od tega šest policistov.

Na pariških ulicah, kjer so napovedane še demonstracije sindikata CGT, je 5000 pripadnikov francoskih varnostnih sil. 

 FOTO: Stephane Mahe, Reuters
 FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Na proteste pa so se dobro pripravili tudi lokalni trgovci, ki so z lesenimi ploščami zaščitili okna svojih trgovin.

Protesti, na katerih ljudje, oblečeni v rumene jopiče, protestirajo zaradi visokih cen goriva, potekajo že dva tedna. Pred 14 dnevi se je po vsej Franciji zbralo več kot 280.000 ljudi, pred enim tednom pa več kot 100.000. Razširili so se tudi v sosednjo Belgijo, in sicer v francosko govoreči južni del države, predvsem na območja, kjer so skladišča goriva. V petek je bilo v Bruslju aretiranih 82 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije