SUPERRADARJI

FOTO: Dopustniki pozor! Tukaj vas čakajo policijski radarji

Na Hrvaškem so začeli nameščati najmodernejše in najzmogljivejše radarje.
Fotografija: Simbolična footgrafija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična footgrafija. FOTO: Pixabay

ZAGREB – Z vse lepšim in toplejšim vremenom se bodo proti hrvaškemu morju začele viti čedalje večje kolone slovenskih dopustnikov. Nanje pa bodo na hrvaških cestah prežali moderni radarji, ki so jih začeli postavljati naši južni sosedi.

Postavili bodo 59 kamer za nadzor hitrosti. A kamere, najmodernejše te vrste, ne bodo merile le, ali vozite prehitro, ampak tudi, ali sta voznik in sovoznik pripeta z varnostnim pasom ali ne ter ali voznik uporablja mobilni telefon na nedovoljen način.

Kamere lahko pokrijejo šest prometnih pasov in 32 vozil hkrati in to v obe smeri. Senzor lahko naredi štiri slike v sekundi v resoluciji 20 megapikslov. Avtomatsko bere registrske tablice in nato fotografije hitro pošilja policiji. Aplikacija hkrati avtomatsko najde podatke o vozniku vozila in naredi poročilo o prekršku. Radarski snop je aktiven 24 ur na dan, voznika pa začne »loviti« na več kot 100 metrov oddaljenosti. Fotografijo naredi na približno 35 metrov oddaljenosti in takrat presodi, ali vozilo vozi prehitro ali ne.

Hrvaški mediji navajajo besede Davora Pilića iz podjetja, ki je dobilo posel za postavitev radarjev, da je cena radarjev zelo visoka, nekaj sto tisoč kun, a da se investicija izplača v samo mesecu ali dveh, odvisno od gostote prometa.

Na Hrvaškem so že naredili zemljevid, na katerem je označeno, kje so stacionarni radarji:



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije