SPOROČILA SO BILA ZASEBNE NARAVE

Finsko vlado pretresa nov rasistični škandal

Na položaj ministra je bil imenovan šele v začetku meseca.
Fotografija: Rydman je že nakazal, da bi proti časniku lahko sprožil pravni postopek.  FOTO: Lehtikuva Via Reuters
Odpri galerijo
Rydman je že nakazal, da bi proti časniku lahko sprožil pravni postopek.  FOTO: Lehtikuva Via Reuters

Finska vlada se te dni spopada z novim rasističnim škandalom, potem ko je časnik Helsingin Sanomat v četrtek objavil sporočila z rasistično in ksenofobno vsebino, ki jih je novi gospodarski minister Wille Rydman pošiljal svoji nekdanji partnerici. Rydman je vodenje ministrstva prevzel, ko je zaradi pronacističnih izjav odstopil njegov predhodnik.

Rydman je v sporočilih, ki jih napisal še kot 30-letni poslanec Stranke nacionalne koalicije (NCP), zapisal, da se Somalci »širijo kot plevel«, in delil besedilo pesmi, ki naj bi jo sicer napisal drug poslanec stranke Finci ter govori o muslimanu, ki zapusti svojo domovino in posili žensko. Ob tem je dodal, da bi pesem lahko prepevali na študentskih zabavah.

Sporočila je novi gospodarski minister pošiljal svoji nekdanji partnerici. FOTO: Lehtikuva Via Reuters
Sporočila je novi gospodarski minister pošiljal svoji nekdanji partnerici. FOTO: Lehtikuva Via Reuters

Prav tako je kritiziral naglavne rute, ki jih nosijo nekatere muslimanke in ljudi z Bližnjega vzhoda označil za puščavske opice. V enem od sporočil pa je tudi razmišljal o tem, od kod bi lahko podedoval svoje temno rjave oči, pri tem pa koristil skrajno žaljive oznake za temnopolte ljudi.

Bila so zasebna sporočila

Finski premier Petteri Orpo je v petek izjavil, da so bila sporočila zasebna, vendar je bil jezik v njih neprimeren. »Ne morem sprejeti takšnega načina govorjenja,« je dodal.

Tudi voditeljica stranke Finci Rikka Purra, ki se je sicer tudi sama nedavno opravičila za niz lastnih rasističnih komentarjev, je sporočila ministra označila za neprimerna. Rydman je že nakazal, da bi proti časniku lahko sprožil pravni postopek.

Rydman je bil sicer na položaj ministra imenovan v začetku meseca in s tem nadomestil Vilhelma Junnilo, ki je odstopil po samo desetih dneh dela zaradi domnevnih pronacističnih izjav, ki jih je izrekel v preteklosti, in domnevnih povezav z neonacističnimi skupinami.

Preberite še:

image_alt
Novi škandal na Finskem: v premierkinem kabinetu sta se slikali zgoraj brez

image_alt
V javnost pricurljali posnetki divje zabave: premierka tega ni pričakovala (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije