PFIZER

Evropa zaskrbljena, pri dobavi cepiva bo prihajalo do zamud

V Pfizerju so potrdili, da bodo v prihodnjih tednih dostavljali manjšo količino cepiva
Fotografija: Pošiljke bodo zamujale. FOTO: Inquam Photos Reuters
Odpri galerijo
Pošiljke bodo zamujale. FOTO: Inquam Photos Reuters

Pri dobavi Pfizerjevega cepiva proti covidu 19 članicam EU bo v prihodnjih treh do štirih tednih prihajalo do zamud zaradi del v tovarni ameriškega farmacevtskega podjetja v Belgiji, je danes sporočilo nemško ministrstvo za zdravje. Šest članic EU je že izrazilo zaskrbljenost glede tega. V Pfizerju so potrdili zamude. 

»Evropska komisija in prek nje članice EU so bile obveščene, da Pfizer v prihodnjih treh do štirih tednih ne bo mogel dostaviti tolikšnih količin, kot je obljubil, zaradi del v tovarni v Puursu,« je zapisalo nemško ministrstvo za zdravje. Sporočili so, da so to nepričakovano novico, ki so jo prejeli zadnji trenutek, sprejeli z obžalovanjem, saj sta datume dostave cepiva do sredine februarja določila Pfizer in nemško biotehnološko podjetje Biontech, ki sta izdelala cepivo. Pričakujejo, da bo Evropska komisija od Pfizerja čim prej zahtevala pojasnila in zagotovila za prihodnje dostave in njihove datume.

Pojasnila so zahtevali tudi ministri šestih drugih članic EU, ki so v pismu Evropski komisiji izrazili močno zaskrbljenost. »Prosimo, da od Biontecha in Pfizerja zahtevate javno pojasnilo razmer in poudarite potrebo po zagotovitvi stabilnosti in transparentnosti pravočasnih dostav.«

V podjetju potrdili informacije

V Pfizerju so potrdili, da bodo v prihodnjih tednih dostavljali manjšo količino cepiva. Skupno proizvodnjo želijo povečati na dve milijardi odmerkov v letošnjem letu, pri čemer morajo regulatorji odobriti proizvodne procese. »Morda bo prihajalo do nihanj pri naročilih in časovnici odprem iz naše tovarne v Puursu v bližnji prihodnosti, da bi hitreje omogočili povečanje proizvodnih zmogljivosti,« so zapisali v podjetju. »Čeprav bo to začasno vplivalo na dobave konec januarja in v začetku februarja, bo omogočilo bistveno povečanje odmerkov za bolnike kasneje februarja in marca.« Katere trge bo prizadela nižja količina dobavljenega cepiva, niso pojasnili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije