TURBULENTNO LETO

Črne napovedi: suši bo sledila lakota, rešile se bodo le štiri države

Nič dobrega nas ne čaka.
Fotografija: Pred naravnimi katastrofami opozarja predvsem Bloomberg. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Pred naravnimi katastrofami opozarja predvsem Bloomberg. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Zahodni strokovnjaki ocenjujejo, da svet v letu 2019 čakajo slabe letine in zato lakota, zaostritev sankcij proti Rusiji ter zaostrovanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.
 
Stratfor, ki se predstavlja kot vodilna geopolitična obveščevalna platforma, napoveduje, da bodo leto 2019 zaznamovale naraščajoče geopolitične napetosti. Rivalstvo ZDA, Kitajske in Rusije bo pospešilo oboroževalno tekmo in zaostrilo boje v kibernetskem prostoru. Geopolitična tveganja bi lahko vplivala na posle. »ZDA bodo hudo pritiskale na Evropo, Japonsko, Avstralijo, Kanado, Južno Korejo in Tajvan, da ne bi sprejemali kitajskih investicij.« Kot največjega poraženca trgovinske vojne z ZDA pa izpostavljajo Nemčijo.

Svet čaka recesija 

Ameriški kongres bo pritiskal na Belo hišo, da bi sprejela radikalne ukrepe zaradi ruskega državnega dolga ali pa da bi prepovedala poslovanje z dolarji največjim ruskim bankam. Rusija se bo skušala zaščititi pred sankcijami s povečevanjem svojih deviznih rezerv. Direktor analitičnega podjetja Alpari Group Aleksander Razuvajev napoveduje, da bo leto 2019 veliko bolj zapleteno kot 2018: »Svetovnemu finančnemu sistemu ponovno grozi kriza. Svet čaka recesija zaradi padca ameriške borze. Nafta in valute bodo pod pritiskom. Dolar bi zaradi krize lahko razpadel na nekaj monetarnih con.«

Suši bo sledila lakota

Agencija Bloomberg pa opozarja predvsem na naravne katastrofe. »Suše in orkani bodo krivi za slabe letine, lakoto in močne migracijske tokove.« Po njenem mnenju samo štiri države ne bodo imele težav s hrano: ZDA, Kanada, Ukrajina in Rusija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije