Žgoča razprava: minister Logar zapustil sejo, potem sta udarili Tomićeva in Kociprova

Logar je svojo razpravo začel z besedami, da je bil očitno na sejo vabljen po pomoti.
Fotografija: Anže Logar, minister za zunanje zadeve. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Anže Logar, minister za zunanje zadeve. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

»To ni depeša, to je odziv, ki ga je pripravil Ukom, ministrstvo za zunanje zadeve pa ga je skladno z uveljavljeno prakso posredovalo Svetu Evrope,« je danes na seji odbora za kulturo dejal minister za zunanje zadeve Anže Logar. Ta je bila sklicana zaradi vsebine depeše (Logar je zanikal, da bi šlo za depešo), poslane Svetu Evrope.  

Že v začetku svojega govora je dejal, da je na sejo vabljen po pomoti: »Ker z izpostavljeno problematiko, ki jo je nedavno predstavil predsednik odbora za zunanjo politiko, in zavedeno v zahtevi za sklic seje nimam praktično nič.« Ne glede na to se je vabilu odzval in prišel na sejo. Pojasnil je, da ima depeša standardizirano obliko, objavljena pa je nima, kljub temu so jo označili za njegovo depešo. Logar je jasen: »Logarjeve depeše ni, ne obstaja, in pika.« Del pisanj medijev je označil za neresnice, navedbo, da je tekst, ki je bil poslan Svetu Evrope, depeša, pa je označil za laž. Opozoril je, da ta zapis nima ne glave, ni naveden prejemnik ali pripravljavec. Izpostavil je, da je laž, da je dokument pripravil MZZ, ki ga vodi on. Obregnil se je tudi ob opozicijo: »Želim, da posamezniki iz opozicije ne bi bili obsedeni s politiziranjem samo zato, da bi se diskreditiralo posamezne ministre.« Opozoril je, da se s tem dela škodo državi.

Povedal svoje in odšel

Ko je izpovedal svoje, je minister Logar dejal, da mora oditi, saj ima druge obveznosti. To pa je razburil tako sopredsedujočo Violeto Tomić (Levica) kot poslanko Mašo Kociper (SAB). Tomićeva je dejala, da je njim vsem praktično dejal, da so butli, nato pa odšel. Kociprova je dejala, da jim žuga in da se s poslanci tako pač ne komunicira: »Tak nastop in odziv sta zame nesprejemljiva in nesramna.« Opozorila je še, da je najprej zlil vse žalitve na njih, zdaj pa namesto sebe pustil državnega sekretarja. »Polil nas je z gnojnico in odšel,« je pripomnila Tomićeva.

Irglova v bran Logarju

Oglasila se je Eva Irgl (SDS), ki je dejala, da je minister zelo dobro detektiral, kakšno mineštro so bili sposobni skuhati. Tudi ona je opozorila, da se ne loči, kaj je depeša, kaj pa odgovor urada za komuniciranje. Dodala je, da je Logar argumentirano vse pojasnil, razume pa tudi, da ni bilo vsem povšeči. Vse je prosila, da se nehajo sprenevedati, in dodala, da je njegov odhod čisto po pravilih, saj bo namesto njega tam državni sekretar, ki lahko odgovori na vsa vprašanja.

Kaj pa piše v depeši oziroma dokumentu? Preberite spodaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije