V JOK

Vsem učencem obilno kosilo, le deklici iz družine migrantov kreker in malo tunine

»To je zato, ker ti starši nimajo denarja.«
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock

VERONA – Primer deklice iz revne družine migrantov, ki je prejela drugačno kosilo kot drugi učenci na šoli, je razdelil italijansko javnost. Deklica je namreč v osnovni šoli v Minerbi, 25 kilometrov oddaljenem mestecu od Verone, za kosilo dobila le krekerje in nekaj tunine iz pločevinke, medtem ko so drugi otroci dobili testenine in še neko jed ob glavnem obroku. Zaradi tega je bruhnila v jok, poroča BBC, sklicujoč se na italijanske medije.

Za incident je očitno slišal tudi nogometaš Interja iz Milana Antonio Candreva, ki se ga je zgodba še posebej dotaknila. Staršem je ponudil, da bo on plačeval dnevno šolsko kosilo za dekle.

Ob tem mnenje župana Minerbe Andree Girardjija ne preseneča, saj gre za člana Gibanja pet zvezd, ki mu pripada tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini. Obrok sestavljen iz krekerjev in tunine je označil kot gesto »korektnosti za tiste družine, ki pravilno plačujejo račune za menzo«. Nasprotniki menijo, da je to brutalna diskriminacija in poniževanje otroka revnih staršev. 


 

Ne gre za edini primer

Zgodba se je kmalu razširila po družbenih omrežjih in ugotovljeno je bilo, da je podobni obravnavi izpostavljenih še veliko otrok iz revnih begunskih družin. V nekaterih primerih, piše La Repubblica, učitelji opustijo kosilo v korist otrok, katerih starši si ne morejo privoščiti, da bi plačali obroke. »Soočamo se z več desetimi starši, ki si tega ne morejo privoščiti, zato smo se odločili, da določimo omejitve. Na to nismo želeli preiti, vendar bi tvegali, da otroci, katerih starši korektno plačajo, ne bi dobili ustreznega obroka,« je ob vsem skupaj še dejal župan Girardi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije