RESNO STANJE

VIDEO: Vremenarji svarijo: Najhujše šele prihaja

V BiH razglašene izredne razmere, v Sloveniji sneg do 800 metrov.
Fotografija: Poplave v BiH. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Poplave v BiH. FOTO: posnetek zaslona

ZAGREB – Zaradi hudega neurja, ki je zajelo večji del Hrvaške, se je s posebnim opozorilom oglasil državni hidrometeorološki zavod in izdal niz opozoril. Za večji del severnega dela države so razglasili oranžni alarm, za Velebit celo rdečega.

Orkanski veter je lomil drevje in povzročil škodo na številnih stavbah. Ponekod je prišlo do motenj v oskrbi z električno energijo, težave so bile tudi v prometu. Hudo je bilo predvsem v Zagrebu, ponekod v Istri pa so obilne padavine in naraščanje rek povzročili poplave. Danes čez dan in jutri se bo močan veter nekoliko umiril, napovedujejo vremenoslovci, dodajajo pa, da je stanje, kar se padavin tiče, še naprej resno, predvsem v notranjosti države, kjer v naslednjih dveh dneh pričakujejo še obilne padavine. Ponekod naj bi skupaj zapadlo več kot 100 mm padavin na kvadratni meter.
Razglašeni alarmi na Hrvaškem. FOTO: Dhmz
Razglašeni alarmi na Hrvaškem. FOTO: Dhmz

Reke naraščajo po vsej državi, posebej kritičen je vodostaj Une in Save. Predvidoma zvečer bo Una dosegla najvišjega. Trenutno je Una v Hrvatski Kostajnici visoka 412 centimetrov. Zaradi poplav je marsikje prekinjen promet.

Opozorilo gorskih reševalcev

Hrvaška gorska reševalna služba je izdala posebno opozorilo ljudem, naj bodo zelo previdni in naj se ne zadržujejo blizu vodnih površin. Posebej so poudarili, naj z avtomobili ne vozijo čez poplavljene vode, saj je po svetovnih statistikah skoraj polovica mrtvih v poplavah umrlo v vozilih.



Še huje je na severu in v osrednjem delu BiH, kjer so zaradi poplav v Banjaluki razglasili izredne razmere. Prebivalci imajo težave tudi zaradi oskrbe s pitno vodo in z elektriko. Najbolj kritično je na območju Teslića, Žepča in Zavidovića, poročajo tamkajšnji mediji.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije