Turisti drvijo v Kolosej (FOTO)

Seznam najbolj obiskanih turističnih destinacij. Kar sedem od prvih desetih je evropskih.
Fotografija: Prvi na seznamu: rimski Kolosej
Odpri galerijo
Prvi na seznamu: rimski Kolosej

Ameriška spletna stran, ki objavlja ocene počitniških nastanitev in restavracij, Trip Advisor, je razkrila najbolj obiskane turistične znamenitosti v letošnjem letu. Seznam so sestavili na podlagi na tisoče vodenih ogledov in aktivnosti, ki jih je mogoče rezervirati prek tega spletnega portala, kar sedem izmed prve deseterice jih je v Evropi.
Kdor pride v New York, hoče obiskati ta simbol prijateljstva. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Kdor pride v New York, hoče obiskati ta simbol prijateljstva. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Prvo mesto na lestvici je pripadlo rimskemu Koloseju, na drugem je pariški Louvre, sledijo Vatikanski muzeji. Četrto mesto si je prislužil Kip svobode v New Yorku, peti je pariški Eifflov stolp, šesta nedokončana Sagrada Familia v Barceloni, na sedmem je Francoska četrt iz New Orleansa, osma je hiša Ane Frank v Amsterdamu, na devetem je Skydeck – Willis Tower iz Chicaga, na desetem pa beneški Markov trg.

Kolosej, nekdanja gladiatorska arena in eno od sedmih čudes sveta, je star skoraj 2000 let, na svoje tribune pa je sprejel kar več kot 50.000 gledalcev. Na prvo mesto se je uvrstil že drugo leto zapored, lani ga je obiskalo več kot sedem milijonov ljudi oziroma 21.000 na dan!
Louvre, največji med muzeji
Louvre, največji med muzeji

Drugouvrščeni Louvre velja za enega najboljših muzejev na svetu, v njem je vrsta neprecenljivih umetnin, tudi znamenita Mona Liza Leonarda da Vincija. Je največji muzej na svetu, odprl se je leta 1793, danes je dom 38.000 umetninam. Vstopnina stane 17 evrov, vsako prvo soboto v mesecu je zastonj. Tudi v Vatikanskih muzejih je velikanska zbirka umetnin, ki so jih v stotine letih nabrali papeži. Najbolj znana je Sikstinska kapela, v kateri je strop poslikal Michelangelo.

Kip svobode velja za univerzalni simbol svobode in demokracije, v New Yorku stoji že od leta 1886, bil je darilo Francije, v znamenje prijateljstva. Kip je na seznamu vseh, ki prvič obiščejo New York. Vstopnice je treba kupiti vnaprej, saj je povpraševanje veliko, prav tako je omejeno število obiskovalcev na dan. Eifflov stolp so postavili leta 1887, Parižani so ga sprva sovražili, zdaj pa je ena najbolj priljubljenih turističnih točk, kar 41 let je bil tudi najvišja zgradba na svetu.


Barcelonska Sagrada Familia je najbolj znano delo Antonija Gaudija, gradnja se je začela leta 1882, Gaudi je umrl leta 1926, gradnja cerkve pod Unescovo zaščito pa še poteka. Dokončana naj bi bila do leta 2026, na 100. obletnico arhitektove smrti. Francoska četrt je najstarejši predel New Orelansa in ena najbolj priljubljenih destinacij na svetu. Mnogi jo obiščejo med februarjem in marcem, ko je slavni festival Mardi Gras.

Hiša Ane Frank se je odprla leta 1960, na podstrešju pa so na ogled predmeti in fotografije, tudi Anin dnevnik. Chicaški Skydeck je v 103. nadstropju stolpnice Willis, najbolj pogumni turisti stopijo na The Ledge, stekleni balkon, ki se razteza iz stolpnice. V začetku leta se je na balkonu neka družina na smrt prestrašila: v tleh balkona, na katerem so stali, so se pojavile razpoke, predstavnik Skydecka pa je povedal, da so bile te v zaščitni plasti nad steklom in ne v steklu samem.


Tretja italijanska destinacija med prvo deseterico je beneški Markov trg, tam je poleg znamenite cerkve najstarejša kavarna na svetu, Cafe Florian. Trg stoji od devetega stoletja, ker je najnižja točka v Benetkah, je pogosto pod vodo. Prejšnji mesec so ga zaradi poplav zaprli. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije