PLASTIKA

Tajska Greta je Lily in čisti kanal

S supom pobira plastiko iz vode in protestira. Dosegla je že prepoved plastičnih vrečk.
Fotografija: Organizira proteste in opozarja na nevarnost onesnaževanja.
Odpri galerijo
Organizira proteste in opozarja na nevarnost onesnaževanja.

BANGKOK – Ne le Švedinja Greta Thunberg, tudi številni drugi otroci po svetu bi morali postati zgled odraslim, ki bi se končno morali vprašati, v katero smer krmarijo naš svet. Na malomarno onesnaževanje in uničevanje planeta ob veliko manj medijskega pompa opozarja tudi 12-letna tajska deklica Ralyn Satidtanasarn, znana kot Lily, ki prav tako bojkotira svoje lastno šolanje. A ne le za proteste in kljubovanje politikom, Lily rada tudi zaviha rokave in se s svojim supom poda na čiščenje bangkoškega kanala.

Pobira odpadke, največ je plastike, zgrožena ugotavlja deklica. Opozarja, da povprečni državljan Tajske porabi 3000 plastičnih vrečk na leto; da je Tajska šesta največja onesnaževalka oceanov, tako niti najmanj ne preseneča. Lily se je prelevila v mlado ekologistko pri rosnih osmih letih: ko je s starši počitnikovala na jugu države, je osupla obiskala plažo, polno plastičnih odpadkov. Skupaj s starši so jo očistili, a se je prihodnji dan zgodba ponovila. Takrat je sklenila, da bo svojo domovino in tudi planet obvarovala pred propadom, zato je začela ozaveščati vse v svoji okolici o škodljivi plastiki in nevarnem onesnaževanju, organizirala je že številne čistilne akcije in celo prepričala dve verigi prodajaln, da vsaj enkrat na teden kupcem ne podarjajo plastičnih vrečk, brezplačna embalaža pa bo od januarja prihodnje leto prepovedana.
S supom pluje po kanalu in pobira odpadke.
S supom pluje po kanalu in pobira odpadke.

Po zgledu Grete Thunberg pa si je drznila seči tudi višje: tudi sama zdaj protestira pred vladnimi ustanovami in poudarja, da odrasli svojim lastnim otrokom uničujejo življenjski prostor, za največje onesnaževalce pa zahteva celo kazni. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije