Razkrili bodo resnico o papežu

Pij XII. je pomagal Judom, naj bi pisalo v vatikanskih arhivih Cerkev se ne boji zgodovine, pravi zdajšnji sveti oče.
Fotografija:
Odpri galerijo

Vatika bo 2. marca odprl arhiv iz vojnega pontifikata Pija XII., da bi zgodovinarji in znanstveniki proučili obtožbe, da je zamižal pred holokavstom, a odkrili naj bi, da je v resnici skrivoma pomagal Judom, je konec prejšnjega tedna sporočil Sveti sedež. »Nič spektakularnega ne bodo našli,« je dejal Norbert Hofmann, najvišji vatikanski uradnik za odnose z Judi. Gradivo iz obdobja papeževanja Pija XII. med letoma 1939 in 1958 bo, kot rečeno, na voljo z marcem, kar judovska skupnost težko pričakuje. Mnogi Judje namreč verjamejo, da papež ni naredil dovolj za njihovo zaščito med drugo svetovno vojno. Vatikan trdi, da jim je Pij XII. skrivaj pomagal, saj bi sicer izzval ostro reakcijo tretjega rajha in tako poslabšal položaj Judov in tudi katoličanov v vojni Evropi.


Ko je sedanji papež Frančišek odobril odprtje arhiva iz Pijevega pontifikata, je dejal, da se na Pijevo dediščino gleda s predsodki in pretiravanjem. Škof Sergio Pagano, prefekt Vatikanskih arhivov, je povedal, da so dokumenti iz druge svetovne vojne razdeljeni v 121 tematskih sklopov, skupno pa gre za na milijone strani. V dvorani, v kateri se pregledujejo tovrstni dokumenti, je 60 mest, vsa so rezervirana do konca leta. »Vsak bo lahko sklepal po svoje, a mi se ne bojimo. Dobra Pijeva dela so izjemna in jih nekaj senc ne zasenči,« pravi Pagano.

Hofmann dodaja, da je bil Pij XII. »diplomat, sramežljiv in previden človek. Med okupacijo je bilo težko govoriti na ves glas.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije