Proteinski napitek je otročkom deformiral glavo

Na policah z otroško hrano se je znašel izdelek za odrasle. Starši ga niti ne bi kupili, če jim ga ne bi priporočala prodajalka.
Fotografija: Proteinski napitek je bil nevarne. FOTO:  Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Proteinski napitek je bil nevarne. FOTO:  Getty Images/istockphoto

V dobri veri, da delajo najbolje za svoje otroke, so kitajski starši iz mesta Chenzhou v provinci Hunan v lokalni trgovini na oddelku z otroško hrano kupovali posebno formulo za dojenčke in malčke, alergične na mleko. Izkazalo se je, da bei an min, izdelek lokalnega podjetja, na nalepki označen kot proteinski napitek, sploh ni namenjen otrokom, posledice uživanja pa so bile strahotne. Malčkom so se začele po nekaj mesecih uporabe na glavi pojavljati čudne izbokline, počasneje so se razvijali ali dobivali izpuščaje.

Da je vse še huje, starši napitka sploh ne bi kupili, če jim ga ne bi priporočala prodajalka. Glede na to, da je bil izdelek na policah z otroško hrano, nihče ni niti posumil, da bi lahko šlo za kakršno koli prevaro. Nekaterim malčkom, ki so uživali sporno hrano, so diagnosticirali rahitis, stanje, ki prizadene razvoj kosti, povzroča bolečine, upočasnjuje rast ter mehča kosti, kar lahko privede do deformacij, po navadi ga povzroči pomanjkanje vitamina D.


Kitajska ima določene nacionalne prehranske varnostne standarde za hrano za dojenčke, težava je, da nima nobenih regulacij glede prodaje navadnih pijač dojenčkom in majhnim otrokom. V trgovini so se zato izgovarjali, da gre za pijačo, namenjeno odraslim strankam, in da niso vedeli, da so jo kupci jemali za otroke, alergične na mleko.
Diagnosticirali so jim rahitis.
Diagnosticirali so jim rahitis.

Kitajske kupce je sicer pretresalo že več škandalov, povezanih z mlekom. Najbolj razvpit je bil leta 2008, ko je 20 odstotkov podjetij otroškemu mleku v prahu dodajalo strupeni melamin, ki ga sicer uporabljajo pri proizvodnji plastike in gnojila. Takrat je umrlo šest dojenčkov, 249.000 jih je zbolelo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije