NA IRSKEM

Papež o zlorabah: Priznavam težo škandala

Povedal je, da lahko samo prizna težo škandala, ki so ga pripadniki Cerkve zagrešili z zlorabami mladoletnih, ko so jim bili ti zaupani v varstvo in izobraževanje.
 
Fotografija: Papež Frančišek. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Papež Frančišek. FOTO: Reuters

DUBLIN – Papež Frančišek je na Irskem izrazil »sram in trpljenje«, ker se cerkvene oblasti niso ustrezno spopadle s spolnimi zlorabami, ki so jih na Irskem zagrešili duhovniki. »Neuspeh cerkvenih organov – škofov, duhovnikov in drugih – pri soočanju z zločini sproža zgražanje in ostaja razlog za trpljenje in sram katoliške skupnosti. Tudi sam delim ta občutka,« je po prihodu v Dublin dejal papež. Povedal je, da lahko samo prizna težo škandala, ki so ga pripadniki Cerkve zagrešili z zlorabami mladoletnih, ko so jim bili ti zaupani v varstvo in izobraževanje. Dodal je, da še posebej misli na »ženske, ki so bile v preteklosti izpostavljene težkim preizkušnjam«.

Številne preiskave na Irskem so namreč pokazale, da so v preteklosti v posvojitev nezakonito dali številne otroke neporočenih žensk, pri tem pa sta sodelovali država in Katoliška cerkev. Frančišek je še izrazil upanje, da bodo razkrite zlorabe pripomogle k temu, da bo v celotni družbi prepoznan pomen zaščite mladoletnih in ranljivih skupin odraslih. Papež je obenem Irce v času, ko se v državi krepi sekularizacija, pozval, naj ohranijo vero.

Frančišek je dopoldne prispel na dvodnevni obisk Irske, kjer se Katoliška cerkev sooča z novim valom kritik zaradi spolnih zlorab v tamkajšnjih cerkvenih institucijah. Gre za prvi obisk papeža na Irskem od leta 1979, ko je zeleno deželo obiskal Janez Pavel II. Papež se bo med dvodnevnim obiskom na Irskem sestal tudi z žrtvami spolnih zlorab v irskih cerkvenih institucijah. Kdaj se bo srečanje odvilo, še ni znano.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije