Obsojen, ker je žalil kraljico

Nizozemec bo opravil 40 ur družbenokoristnega dela. Tožilec je zanj zahteval celo 20 dni zaporne kazni.
Fotografija: Kraljica Maxima je bila v času incidenta z možem na uradnem obisku v Tokiu. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Kraljica Maxima je bila v času incidenta z možem na uradnem obisku v Tokiu. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Tovrstni naslovi bi bili nekaj povsem običajnega, če bi bil govor o Tajski ali kateri od monarhij na Bližnjem vzhodu, a zgodilo se je nedaleč od nas, na Nizozemskem. Tam je sicer, kot v mnogih strožjih kraljevinah, nezakonito žaliti kralja ali kraljico, moški, ki je moral zaradi nespametnega dejanja na sodišče in bil tudi obsojen, pa je nekaj žaljivk na račun kraljice Maxime izrekel na ulici v Utrechtu. Zgodilo se je oktobra lani, ko je bil 63-letnik zunaj s skupino prijateljev. Eden od njih je za drug prekršek, kot poročajo mediji, naj bi šlo za kršenje javnega reda in miru, dobil plačilni nalog z globo, to pa je 63-letnega Nizozemca tako razburilo, da je izrekel nekaj krepkih o Maximi. Med drugim naj bi jo označil za »morilčevo hčer« in »rakavo vlačugo«. Policisti so ga najprej opozorili, da je njegovo početje v nasprotju z zakonom, ko se moški še vedno ni pomiril, so mu nadeli lisice in ga odpeljali v pridržanje. Maxima je bila v času incidenta z možem na uradnem obisku v Tokiu, a kljub temu da ni bila prisotna, ko jo je 63-letnik žalil, je sodišče odločilo, da je moški storil kaznivo dejanje, in ga obsodilo na 40 ur družbenokoristnega dela. In odnesel jo je res dobro, saj je tožilec zanj najprej zahteval 20 dni zaporne kazni, saj ima moški obsežno kartoteko, ko so ga oktobra aretirali, je bil denimo na pogojnem izpustu zaradi podobnega dejanja.

Zagrožena kazen za tovrstno kaznivo dejanje je do pet let zapora. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Zagrožena kazen za tovrstno kaznivo dejanje je do pet let zapora. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ni bilo prvič, njegova kazniva dejanja se ponavljajo, in kot kaže, ga nikdar ne bo izučilo, zato bi bila primerna zaporna kazen,« je po poročanju nizozemskih medijev dejal tožilec, medtem ko je 63-letnikov zagovornik sodnika prosil, naj njegovemu klientu izreče oprostilno sodbo, češ da se njegovo vedenje kljub vsemu izboljšuje in da njegove žaljivke nikdar ne bi dosegle Maxime. Poskušal ga je braniti tudi z dejstvom, da ji tega ni izrekel v obraz, da je bila kraljica v času incidenta daleč, a sodnik se je odločil za srednjo pot. Mnogi so bili zaradi obsodbe ogorčeni in so vztrajali, da je bila moškemu kršena pravica do svobode govora, a sodnik je vztrajal, da ni tako. Njegove besede namreč niso »konstruktivno prispevale k javni debati«, njegovo vedenje je bilo prej kot to »nesprejemljivo«.

Omenjena obsodba pa ni bila prva te vrste. Leta 2016 je moral 44-letni domačin za 30 dni v zapor, ker je užalil kralja Willema-Alexandra, ki ga je označil za morilca, tatu in posiljevalca. Za žaljenje kralja in kraljice, policistov, pripadnikov vojske in reševalcev je na Nizozemskem sicer zagrožena zaporna kazen do pet let ali globa v višini 20.000 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije