ARBITRAŽA

Novi spor Slovenije in Hrvaške

Slovenci so želeli v nastajajoče besedilo za vrh EU in Japonske vključiti tudi izjavo, da se morajo odločbe arbitražnega sodišča spoštovati, Hrvaška je to ostro zavrnila.
Fotografija: Na videz mirno morje je v globinah razburkano. Slovenci bi vključevali arbitaržo v različne dokumente, Hrvati se s tem ne strinjajo. Japonski vrh jim je pritrdil. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Na videz mirno morje je v globinah razburkano. Slovenci bi vključevali arbitaržo v različne dokumente, Hrvati se s tem ne strinjajo. Japonski vrh jim je pritrdil. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

BRUSELJ – Čeprav se zdi, da zadeva o arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško miruje, vsaj v času, ko se slovenski politični vrh trudi sestaviti vlado, pa v resnici ni tako. V ozadju, na diplomatski ravni, se namreč ves čas krešejo iskre. Zadnji incident se je zgodil v juliju, ko so države članice pripravljale besedila za vrh EU in Japonske.

Slovenija je vanj v delu, ko je tekla beseda o Južnokitajskem morju, želela vključiti tudi stavek, da se morajo odločbe arbitražnega sodišča upoštevati, a Hrvaška je temu, seveda zaradi vzporednic s slovensko-hrvaškim morjem, odločno nasprotovala, piše Večernji list. In na neki način slavila.

V besedilu namreč niso omenili arbitraže, pač pa so uporabili besedilo iz podobne deklaracije iz leta 2016, kjer ni arbitraža omenjena niti z besedo. Diplomati iz Tokia so pritrdili hrvaškim kolegom, saj v deklaraciji niso želeli političnih tem. Pojasnili so, da ne pripravljajo političnega besedila, zato predloga niso upoštevali. Slovenci so tako le zavijali z očmi, piše hrvaški portal in zaključuje, da je Hrvaška spet dosegla manjšo diplomatsko zmago.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije