POTOVANJE

Na odiih v London? Pripravite denarnice in preberite nasvete

Britanska prestolnica ponuja veliko, a lahko zelo stanjša tudi vašo denarnico.
Fotografija: London je poln znamenitosti.
Odpri galerijo
London je poln znamenitosti.

Če greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj, pravi stari rek, ki ga Slovenci dobro poznamo. A če se denimo odpravite v britansko prestolnico London, boste kaj hitro ugotovili, da je Dunaj v primerjavi z njim še kar ugoden.
London je poln znamenitosti.
London je poln znamenitosti.

Že samo za vstopnino za utrdbo Tower of London ob reki Temza ali velikansko vrteče se kolo London Eye, s katerega se vam ponuja prelep razgled na mesto, boste potrebovali najmanj 20 funtov (23 evrov). Pred odhodom je zato dobro preveriti spletne strani tamkajšnjih glavnih znamenitosti, saj lahko vstopnice z nakupom prek spleta dobite ceneje.
Pogled z gornjega nadstropja doubledeckerja
Pogled z gornjega nadstropja doubledeckerja

Ena od možnosti je nakup t. i. London pass, s katerim si lahko že za 75 funtov na dan oziroma 99 za dva dni zagotovite ogled 80 znamenitosti, tudi vožnjo z ladjico po Temzi ali ogled muzeja voščenih lutk Madame Tussauds. Vstop v narodno galerijo, kjer so dela slovitih umetnikov, tudi van Goghove Sončnice, je prost. Zanimivo je obiskati Victoria and Albert muzej, kjer si lahko ogledate replike znanih svetovnih umetnin, kot je denimo Michelangelov David.
V muzeju Victoria and Albert je replika Michelangelovega Davida.
V muzeju Victoria and Albert je replika Michelangelovega Davida.

Iz Ljubljane do londonskega letališča Stansted je ugodna cena poleta z nizkocenovnim letalskim prevoznikom Easy Jet. Če za prevoz do središča Londona nočete zapraviti premoženja (taksi lahko stane tudi 100 evrov), si prek spleta rezervirajte nizkocenovno avtobusno vozovnico (Easy bus). Povratna ne stane več kot 10 evrov.
Nakupovalna ulica Carnaby v središču Londona FOTOGRAFIJE: Aleksander Brudar
Nakupovalna ulica Carnaby v središču Londona FOTOGRAFIJE: Aleksander Brudar

Za prevoz po britanski prestolnici, kjer trenutno zaradi prenove ne morete občudovati zvonika Big Ben, je priporočljiva kartica oyster, s katero se lahko precej ceneje z mestnim prevozom prevažate z ene točke na drugo. Če boste tam preživeli denimo tri dni, je dobro na kartico, za katero morate sicer plačati konzumacijo pet funtov (ob vrnitvi jih dobite nazaj), naložiti 21 funtov. Tri dni boste tako brez težav vstopali na vlak podzemne železnice, se zapeljali z mestnimi avtobusi, znamenitimi doubledeckerji (dvonadstropnimi) ali pa se z ladjico zapeljali po Temzi.


Kar se tiče izbire pravega avtobusa ali vlaka podzemne železnice, si lahko pomagate z Googlovo aplikacijo zemljevid na mobilnem telefonu: po vnosu začetne lokacije in končnega cilja ter izbiri možnosti za prevoz z avtobusom vas bo aplikacija sproti obveščala o tem, katero prevozno sredstvo izbrati in na kateri postaji je treba izstopiti. Značilnost postaj tamkajšnjega avtobusnega mestnega prometa je, da so označene s črkami. Ob sledenju napotkov mobilne aplikacije bodite pozorni le na pravo črko, in tako se vam ne bo treba ukvarjati s tem, ali stojite na pravi strani ceste oziroma ali boste res šli v pravo smer.
Znamenito gledališče Palladium
Znamenito gledališče Palladium

London podnevi in ponoči ponuja veliko zabave pa tudi kulinaričnih užitkov na tržnicah, kot sta Borough in Camden. Podnevi se sprehodite po katerem od parkov, v Hyde Parku je denimo spominski park princese Diane. Ko se stemni, zaradi močnih svetlobnih napisov naredi izjemen vtis Piccadilly Circus. Od tam se peš odpravite do bližnje kitajske četrti, kjer je na voljo veliko kitajskih restavracij.


Lahko zavijete v Soho s številnimi trgovinami in značilnimi britanskimi pubi. London seveda ponuja še veliko veliko več, zato se je dobro vnaprej pripraviti. In se opremiti z adapterjem za angleške vtičnice, na primer, saj mobilnega telefona sicer ne boste mogli napolniti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije