SLIKAR

Mehanik po možganski kapi slika po deset ur na dan

Objavljeno 16. avgust 2018 16.07 | Posodobljeno 16. avgust 2018 16.07 | Piše: A. P.

Slikanje daje bolniku z rakom smisel življenja. Svoje umetnine prodaja po več sto evrov.

Wayne se je znašel v bolnišnici za božične praznike leta 2016.
Če verjamete ali ne, 45-letni mehanik Wayne Sheppard iz Londona nikoli v življenju ni slikal. Rodil se je brez tega talenta, težave je imel že z najbolj osnovnimi oblikami, kot sta krog in kvadrat. A to se je spremenilo, ko je decembra 2016 doživel kap. Strokovnjaki so prepričani, da so začeli njegovi možgani zaradi poškodbe desne hemisfere iskati nove živčne poti, zaradi tega pa se je pri njem razvila umetniška kreativnost.
image
Slika do 10 ur na dan. FOTOgrafije: Fb

Wayne je po okrevanju začutil močno potrebo po slikanju, kar ga je pripeljalo do tega, da slika tudi po deset ur na dan in svoje stvaritve prodaja po več stotakov. Še več, slikanje je močno obogatilo njegovo življenje in mu dalo moč, da se bori z rakom, za katerim že dlje boleha. »Sprva sem mislil, da to počnem iz dolgčasa. Punca mi je dala svoj tablični računalnik in takoj sem naredil štiridimenzionalni vzorec. Nisem točno vedel, kaj počnem, sem pa vedel, da to moram narediti. Počutil sem se kot obseden.«
Zdravniki so prepričani, da so možgani naredili nove živčne povezave.


Kap nastane, ko strdek zapre žilo in tako prekine dotok krvi do dela možganov. Ta predel se zato poškoduje ali celo odmre. Možgani nato iščejo nove poti in vzpostavijo se nove povezave, zaradi katerih se bolnikom lahko spremeni razmišljanje ali pa razvijejo nove spretnosti.
image
Njegova najbolj uspešna mojstrovina.

Nekateri začnejo po kapi govoriti z naglasom. »Zbudil sem se in začel govoriti ta nenavadni jezik, na koncu sem pristal pri mešanici irskega, valižanskega in liverpoolskega naglasa,« se spominja Wayne.
Kot rečeno, zdaj slika po deset ur na dan, njegova doslej najbolj uspešna slika je nenavadni portret Mone Lise, ki ga je prodal za 500 evrov. »Srečen sem, da imam ta dar, drugače me ne bi bilo več, to mi daje smisel življenja.« 
Deli s prijatelji