VESOLJE

Kos Lune prodali za pol milijona evrov

Med padanjem proti Zemlji se je skorja delno stalila. Meteorit so našli lani v odročnem delu Mavretanije.
Fotografija: Velik kos meteorita so prodali na dražbi. FOTO: AP
Odpri galerijo
Velik kos meteorita so prodali na dražbi. FOTO: AP

BOSTON – Velik kos Lune, ki je padla na Zemljo kot meteorit, so minuli konec tedna prodajali na dražbi v Bostonu in ga prodali za več kot 600.000 dolarjev (500.000 evrov), je sporočila avkcijska hiša RR Auction. Meteorit je sestavljen iz šestih delčkov, ki se drug drugemu prilegajo kot sestavljanka, skupaj tehtajo 5,5 kilograma, najtežji del od šestih je težak 2,7 kilograma; znan je pod imenom NWA 11789, neuradno pa mu pravijo kar lunina sestavljanka.

Velik kos meteorita so prodali na dražbi. FOTO: AP
Velik kos meteorita so prodali na dražbi. FOTO: AP

Dražbena hiša s sedežem v Bostonu je predvidevala, da jim bo kamen uspelo prodati za pol milijona dolarjev (približno 430.000 evrov), zanj pa so na spletni dražbi, ki se je začela prejšnji četrtek, iztržili 612.000 dolarjev (528.000 evrov). Meteorit so našli lani na odročnem predelu Mavretanije na severozahodu Afrike, strokovnjaki pa so prepričani, da je na naš planet treščil pred več tisoč leti.

NWA 11789 je neuradno znan kot lunina sestavljanka. Foto: REUTERS
NWA 11789 je neuradno znan kot lunina sestavljanka. Foto: REUTERS

Velja za enega najpomembnejših kadar koli odkritih meteoritov te velikosti tudi zato, ker ima delno staljeno skorjo, za to je kriva strahovita vročina, ki je ožgala kamen med padanjem proti Zemlji. Obenem je kamen največji kos Lune, ki so ga kadar koli prodajali. Večina kamnov z Lune, ki padejo na Zemljo, je velika kot oreh ali žogica za golf, je dejal Geoff Notkin, direktor družbe Aerolite Meteorites, ki je prodajala kamen.


»Ko smo videli tega, smo vedeli, da je zelo nenavaden. Lahko bi rekli, da gre za enkratno odkritje v življenju.« Poleg tega kamen nima para: pogosto namreč odkrijejo različne dele istega meteorita in ti so znani kot par. Tisti brez para so bolj priljubljeni pri zbirateljih pa tudi znanstveniki naj bi jih bolj cenili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije