Kamniti stolpiči razburjajo okoljevarstvenike

Mnogi Britanci se kratkočasijo ob morju. S kamenčki ustvarjajo zanimive skulpture.
Fotografija: Skulpture so ponekod že prava turistična atrakcija.
Odpri galerijo
Skulpture so ponekod že prava turistična atrakcija.

Karantena je mnoge spodbudila k novim konjičkom in drugačnemu preživljanju prostega časa, sprehodi v naravi, ko nimamo možnosti za druženje s prijatelji in predahe ob kavici ali čaju, pa so dobili popolnoma novo dimenzijo.
 

Zabava na račun narave


V britanskem Newcastlu se ne le najmlajši, temveč tudi odrasli po novem igrajo s kamenčki in kamni, ki jih gladke in lepo oblikovane nanese morje na obalo, tam pa so zrasli že številni gradovi. Nekateri nosijo sporočila, izraze upanja, celo rojstnodnevna voščila: podoba plaž je zdaj povsem spremenjena in jasno opominja, da živimo v drugačni dobi in da so mnogi vsakdanjike posvetili ustvarjalnosti ter umetnosti. A na račun narave, že opozarjajo okoljevarstveniki, ki poudarjajo, da stolpi iz kamenčkov, pa čeprav so za oko privlačni, škodujejo drobnim obalnim prebivalcem.
Med sprehodom se takole kratkočasijo. FOTOGRAFIJE: Reuters
Med sprehodom se takole kratkočasijo. FOTOGRAFIJE: Reuters

Na to so opozarjali že lani na Kanarskih otokih, kjer so obmorsko ustvarjalnost, ki je z zanimivimi podobami preplavila instagram in pridobila celo status turistične znamenitosti, sklenili kar prepovedati, saj je ogrožala življenje dragocenih organizmov: s tem ko nagrmadimo kamne drug na drugega, drobnim organizmom odvzamemo možnost za preživetje in hrano za nekatere živali, ki pa si prav tako rade iščejo zatočišče pod kamenjem, dolgoročna škoda je lahko za okolje izjemno velika.


Prostovoljci so zato v Španiji po plažah podirali kamnite skulpture, napovedali so tudi opozorilne table in denarno kazen za uničevanje naravnega okolja s pisanjem po kamenju ali pesku. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije