NARAVNOST V PRIPOR

Izgnali tri džihadiste z devetimi otroki

Objavljeno 11. junij 2019 18.30 | Posodobljeno 11. junij 2019 22.07 | Piše: STA, Ma. M.

V Turčiji niso več dobrodošli. 

Francoska policija jih je ob vrnitvi aretirala. FOTO: Guillaume Louyot, Getty Images
PARIZ – V Francijo so se danes vrnili trije francoski džihadisti s svojimi devetimi otroki, ki jih je Turčija izgnala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V domovino so se vrnili dan po tem, ko je Francija sprejela 12 otrok francoskih džihadistov iz taborišč na severu Sirije.

Džihadiste – 35-letnega moškega in materi njegovih otrok – so po vrnitvi v Francijo pridržali, otroci pa so v skrbništvu države. Odrasli so bili pred izgonom v Francijo v centru za pridržanje v Turčiji.

Po navedbah neimenovanega pravosodnega vira, na katerega se sklicuje AFP, sta moški in ena od žensk že imela otroke, ko sta odšla na Bližnji vzhod, v regiji pa se jima jih je rodilo še nekaj. Tudi druga ženska je ob prihodu na Bližnji vzhod imela enega otroka, kasneje pa je imela otroke še z omenjenim moškim.

Francosko zunanje ministrstvo poudarja, da vrnitev džihadistov, izgnanih iz Turčije, ni povezana z repatriacijo otrok francoskih džihadistov iz Sirije. Doslej sta v Francijo prišli dve skupini otrok borcev Islamske države, in sicer prva, v kateri je bilo šest otrok, marca, skupina 12 otrok, večinoma sirot, pa je prispela v ponedeljek.

Po podatkih francoskih oblasti je bilo do konca maja Franciji vrnjenih 277 džihadistov, številni med njimi iz Turčije.
Deli s prijatelji