Hrvaška sprejela novo odločitev, tiče se tudi Slovencev

Hrvati sproščajo ukrepe na področju prehajanja meje.
Fotografija: Hrvaška sprošča ukrepe na meji, a množično k južnim sosedom še ne bomo mogli potovati. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo
Odpri galerijo
Hrvaška sprošča ukrepe na meji, a množično k južnim sosedom še ne bomo mogli potovati. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo

Hrvaški notranji minister in vodja CZ Davor Božinović je napovedal spremembo odločitve o začasni prepovedi prehoda preko hrvaških mejnih prehodov, s katero se državljanom Hrvaške omogoča vstop na Hrvaško oziroma v tujino ob spoštovanju splošnih in posebnih priporočil državnega urada za javno zdravje (HZJZ). »Če obstajajo poslovni ali gospodarski razlogi, bodo tuji državljani lahko vstopili v Hrvaško ob upoštevanju priporočil HZJZ, pa tudi tuji državljani, ki potujejo zaradi neodložljivih osebnih razlogov.« Med ukrepi, ki jih je treba ob prihodu spoštovati, pa ni več obvezne 15-dnevne samoizolacije.
 
Del odločitve o tujih državljanih se nanaša na državljane držav članic EU in člane njihovih družin, na državljane tretjih držav, ki imajo dolgotrajno prebivališče in osebe, ki imajo pravico bivati na Hrvaškem na temelju drugih direktiv EU ali nacionalnega prava ali ki imajo dolgoročne vizume. Nova odločitev stopa v veljavo danes.
 
Preberite tudi:

Hrvaški minister razkril, kdaj bodo odprli mejo s Slovenijo



Slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki se je pred dnevi sestal s hrvaškim ministrom za turizem Garijem Cappellijem, je v petek razkril, da bi se lahko v drugi polovici maja celo zgodilo, da bodo lahko mejo prestopili tisti, ki imajo nepremičnine in plovila na Hrvaškem. V tem trenutku protokol za prehod meje pripravljata hrvaški in slovenski inštitut za javno zdravje, je povedal Počivalšek, saj je potrebno določiti standarde za prehod meje.
 
Preberite tudi:

Panika na Braču, s trajekti bežijo iz hrvaškega Vuhana (VIDEO)


 
Na Hrvaškem so danes potrdili 15 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj od začetka epidemije 2176. v zadnjih dneh se je novo žarišče okužb pojavilo na Braču. Sprva se je omenjala možnost, da bodo na otoku uvedli karanteno, a so se oblasti odločile, da bodo ohranili stroge omejitve; za 14 dni so prepovedali zapuščanje kraja prebivališča na otoku.

Hrvaška bo v ponedeljek sprožila tretji korak rahljanja epidemioloških ukrepov. Med drugim bodo znova dovolili javni promet med županijami. Odprli bodo vrtce in šole za nižje razrede osnovne šole, pa  tudi gostinske lokale in nakupovalna središča. Svoja vrata bodo po več tednih znova odprli narodni in naravni parki, delovati bodo začele avtošole, stavnice in igralnice. Dovoljeno bo zbiranje največ 10 oseb na javnih krajih namesto dosedanjih največ pet.​

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije