NA DRAŽBO

FOTO: Ta ščit je varoval angleškega kralja

Na dražbo gre dragoceni ščit Henrika VIII. Za nakup izjemnega kosa orožja je veliko zanimanja.
Fotografija: S ščitom so odbijali izstrelke.
Odpri galerijo
S ščitom so odbijali izstrelke.

LONDON – Na dražbi se bo znašel ščit, ki so ga nekoč uporabljali kralj Henrik VIII. in njegovi možje. To izjemno orožje iz 16. stoletja so uporabljali predvsem njegovi varnostniki, namenjen pa je bil zaščiti pred izstrelki. Strokovnjaki so postavili izklicno ceno 58.000 evrov. Kovinski ščit je približno tako velik kot pokrov smetnjaka in ima na sredini posebno odprtino, skozi katero si lahko potisnil cev samokresa. Ni podatkov, koliko se jih je ohranilo do danes, trije so razstavljeni v londonskem Towerju, eden je v gradu Windsor. Ščit bodo prodali v avkcijski hiši Woolley and Wallis v Salisburyju, bil pa je v zasebni zbirki. Strokovnjaki avkcijske hiše so več sto ur raziskovali njegov izvor. Strokovnjak za orožje Ned Cowell je povedal, da je ščit iz iste serije kot tisti v zbirki v londonskem Towerju.

Luknjo je najbrž naredila sulica.
Luknjo je najbrž naredila sulica.


»Primerjava s kraljevo zbirko nam je le še potrdila, da gre za zelo pomemben kos zgodovine,« je navdušen Ned. »Imeti predmet, ki je tako tesno povezan z monarhom, ki je tako korenito spremenil angleško družbo, je res neverjetno. Ti ščiti so zelo redki, nazadnje se je tak predmet prodajal v 70. letih prejšnjega stoletja. Zanimanje zanj je ogromno.«

Ščit je v dobrem stanju, a na njem je nekaj sledi boja – ima luknjo, ki jo je najverjetneje naredila sulica. Preden je prišel v zasebno zbirko, je bil v 30. letih razstavljen v muzeju Metropolitan v New Yorku. Dražba bo 1. maja. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije