UGODNOSTI ZA DRUŽINE

Država varčuje, nižajo otroški dodatek

Slovenci, ki delajo v Avstriji, bodo poslej prejemali otroški dodatek glede na raven življenjskih stroškov v Sloveniji.
Fotografija: Avstrijski parlament je znižal otroški dodatek otrokom delavcev migrantov. Znesek bo odvisen od države, iz katere delavci prihajajo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Avstrijski parlament je znižal otroški dodatek otrokom delavcev migrantov. Znesek bo odvisen od države, iz katere delavci prihajajo. FOTO: Jure Eržen, Delo

DUNAJ – Avstrijski parlament je potrdil zakon, s katerim se tujcem, zaposlenim v Avstriji, zniža otroški dodatek, pišejo avstrijski mediji. Napovedane spremembe veljajo tako tudi za zaposlene slovenske delavske migrante.

Višina otroškega dodatka bo po novem prilagojena življenjskim stroškom države, iz katere so delavci in kjer živijo njihovi otroci, je pred sprejemanjem zakona dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Ukrep velja za družine tujcev, kjer vsaj eden od staršev dela v Avstriji in plačuje prispevke.

Otroški dodatek v Avstriji povprečno znaša od 150 do 223 evrov na otroka. Prejmejo ga vsi starši, ne glede na dohodek, zneski pa so določeni glede na starost otroka do njegovega 24. leta, če se ta šola.

 


V Avstriji je zaposlenih največ tujcev iz Madžarske, Slovaške, Poljske, Romunije in Slovenije. Triletni otrok dobi, denimo, v Avstriji trenutno 172 evrov na mesec. V prihodnosti bo ta znesek znižan na 97 evrov, če otrok živi na Madžarskem, in na 85 evrov, če živi v Romuniji.


Slovenci, ki delajo v Avstriji in tam tudi plačujejo davke, naj bi za otroka dobili povprečno 114 evrov. Nekateri otroški dodatek prejemajo že v Sloveniji, Avstrija pa jim nato odmeri razliko.

Višji otroški dodatek pa bodo dobili otroci delavcev, ki prihajajo iz držav, kjer je raven življenjskih stroškov višja.

Kršitev prava EU?

Ukrep naj bi bil zelo sporen. Kaj o njem mislijo predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije in evropski poslanki Tanja Fajon in Romana Tomc, boste lahko prebrali v enem od naslednjih prispevkov. Čakamo tudi na odgovor ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije