EU

Afera v Bruslju, na delu je na stotine vohunov

Posebej dejavni naj bi bili ruski in kitajski.
Fotografija: Bruselj, evropska prestolnica vohunov? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bruselj, evropska prestolnica vohunov? FOTO: Reuters

BRUSELJ – Oddelek za notranjo varnost Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) je opozoril, da v Bruslju deluje na stotine ruskih in kitajskih vohunov, poroča nemški Die Welt, ki se sklicuje na evropske diplomate.

EEAS ocenjuje, da v prestolnici EU deluje okoli 200 ruskih in 250 kitajskih vohunov, ki delujejo predvsem na veleposlaništvih in trgovskih predstavništvih svojih držav.

Evropske diplomate so opozorili, naj se izogibajo določenim lokacijam, med njimi sta tudi priljubljena restavracija in kavarna blizu zgradbe Evropske komisije in sedeža EEAS.

V Bruslju je javna skrivnost, da so atašeji in diplomati tretjih držav, zaposleni na veleposlaništvih, pogosto vohuni. V Bruslju naj bi bili poleg ruskih in kitajskih še posebej aktivni ameriški in maroški agenti, še piše Die Welt.

Leta 2003 so na sedežu Evropskega sveta, kjer se sestajajo šefi držav in pristojni ministri, v kabini za prevajalce našli vohunsko napravo, ki se jo je lahko aktiviralo od zunaj. S tem naj bi prisluškovali nemškim, britanskim, španskim in francoskim delegacijam. Sum je tedaj padel na ZDA in Izrael, a jim niso mogli ničesar dokazati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije