OBNOVITVENA DELA

Big Ben se je pokazal

Prenovljen je vrh slovitega zvonika. Obnovitvena dela bodo končali leta 2021.
Fotografija: Gradbene odre počasi odstranjujejo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Gradbene odre počasi odstranjujejo. FOTO: Reuters

LONDON – Vrh londonskega stolpa Big Bena je prenovljen. Po dveh letih, odkar se je londonska znamenitost poslovila od oči javnosti in se zakrila z delovnimi odri, bodo arhitekti ponosno predstavili napredek pri zgodovinski prenovi.

Znameniti vrh stolpa, ki je pod Unescovo zaščito, so delno razkrili že včeraj, preostalo pa bodo ponosno pokazali v prihodnjih tednih, je naznanil vodja projekta Adam Watrobski: »Približujemo se cilju, veselimo se, da bomo Britancem vrnili njihov ponos in simbol demokracije. Pred nami je še veliko dela, ampak smo na dobri poti. Naš cilj je, da sproti odstranjujemo delovne odre in se tako izognemo nepotrebnemu zakrivanju turistične atrakcije, da ne bi javnosti prikrajšali za čudovite poglede na zvonik.«


Big Ben, ki velja za simbol britanske demokracije že od leta 1856, ko so ga dokončali, se tako že ponaša z novo streho, ki je bila ena od ključnih točk prenove znamenitega Elizabetinega stolpa, kot se je stolp sprva imenoval; Big Ben je bil sprva le eden od zvonov znotraj mogočnega spomenika, a so ime sčasoma začeli uporabljati za cel zvonik, ki se veličastno dviguje nad Westminstrsko palačo, domom britanskega parlamenta.

Stroški temeljite prenove stolpa bodo dosegli 70 milijonov evrov, predvideva proračun, dela, ki so se začela 2017., pa se bodo sklenila 2021. Zvon bo takrat znova redno donel, med prenovo se namreč oglaša le ob posebnih priložnostih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije