ZID

Biden ga je zaradi tega kritiziral, zdaj mu sporočajo: Trump ima vedno prav

Zid z Mehiko bodo gradili naprej. Biden zaradi tega Trumpa redno kritiziral, zdaj bo sam nadaljeval enako
Fotografija: Donald Trump. FOTO: Mike Segar Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump. FOTO: Mike Segar Reuters

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna se je odločila, da bo nadaljevala gradnjo zidu na meji z Mehiko. Biden je zid, ki ga je najodločnejše zagovarjal njegov predhodnik Donald Trump, v preteklosti redno kritiziral, v pojasnilu medijem pa je dejal, da ni mogel preusmeriti sredstev, saj so bila ta predvidena za gradnjo zidu že pred petimi leti.

Trump ima vedno prav

Vlada namerava za nadaljevanje gradnje zidu, ki jo je opustila ob nastopu Bidnove vlade januarja 2021, porabiti sredstva, ki so bila določena v proračunu leta 2019, torej v času Trumpove vlade. Iz tabora Donalda Trumpa, ki bo na predsedniških volitvah verjetno Bidnov glavni izzivalec, so odločitev pospremili s komentarjem, da gre za dokaz, da ima Trump vedno prav.

Joe Biden. FOTO: Leah Millis Reuters
Joe Biden. FOTO: Leah Millis Reuters

Število nezakonitih prehodov južne meje v zadnjih letih skokovito narašča, pošiljanje migrantov iz republikanskih držav ob meji z Mehiko na sever v demokratske države pa postaja vse večji politični problem za demokratske oblasti na vseh nivojih. Newyorški župan Eric Adams se je tako celo odločil za turnejo po državah Latinske Amerike, iz katerih prihaja največ migrantov, da jim odsvetuje poskus selitve v New York.

Korak nazaj

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je odločitev Bidnove vlade danes označil za korak nazaj. Prepričan je da ta ne rešuje problema.  Tudi Biden meni, da zid ni učinkovita rešitev, vendar pa je v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da je bil denar za zid določen v proračunu in po zakonu ga ni mogoče porabiti v druge namene. »Skušal sem preusmeriti ta denar, vendar niso hoteli in porabe ne morem ustaviti, je dejal.«

FOTO: Jose Luis Gonzalez Reuters
FOTO: Jose Luis Gonzalez Reuters

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije