TO NOČ NISO SPALI

Apokaliptični prizori iz Hrvaške: voda zalila hiše, nekateri nočejo zapustiti poplavljenih domov (VIDEO)

Hrvaško je zajelo obilno deževje, ki ga še ni konec. Ponekod potekala celo evakuacija prebivalcev.
Fotografija: Na območju občine Gračac je precej hudo. FOTO: GSS Hrvatska
Odpri galerijo
Na območju občine Gračac je precej hudo. FOTO: GSS Hrvatska

»Stanje na območju Gračca se danes zjutraj nekoliko umirja, reka Otuča se je vrnila v svoje korito, medtem pa gasilci odstranjujejo vodo in pomagajo krajanom,« so sporočili iz hrvaške gorske reševalne službe (GSS Hrvatska). Minula noč je bila na omenjenem območju precej huda, saj se je reka razlila. »Poplavilo je občino Gračac, v naselju Žabarica, v  središču občine, je v mnoge hiše pritekla voda, štiri družine so bile evakuirane že zvečer,« pripoveduje Josip Brozičević, GSS Hrvatska.

»Težko je reči, v koliko hiš je prodrla in še prodira voda, je pa nekaj družin, ki jih je poplavilo, a so zavrnili evakuacijo, saj se lahko namestijo v višje nadstropje in nočejo zapustiti doma,« je še pojasnil. Pristojne službe so poskrbele za evakuacijo najbolj izpostavljenih hiš, ljudi so namestili v sprejemnih centrih, v Gračcu je denimo v kulturnem informativnem centru, KIK Gračac.

V Obrovcu reka Zrmanje še nikoli ni bila tako visoka, razglasili so izredne razmere. Vso noč so vsi, ki so lahko, polnili vreče s peskom, da bi se zavarovali pred vodo.

Obilno deževje tudi v Sloveniji

Celodnevno deževje je tudi pri nas največ težav povzročilo na severovzhodu države. V več krajih je meteorna voda zalivala kletne prostore, zaradi razmočenega terena se je podrlo precej dreves, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Težave pri dobavi električne energije so bile na območju Kamnika in Škofljice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije