GLOBALNO DOGAJANJE

Ameriška centralna banka znižala ključno obrestno mero

Gre za tretje znižanje letos.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

WASHINGTON – Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je danes znižala ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na raven med 1,50 in 1,75 odstotka. Za to se je odločila v luči vpliva mednarodnih razmer na gospodarske obete in ob šibkih inflacijskih pritiskih, so navedli v izjavi. Gre za tretje znižanje ključne obrestne mere letos.

V času od zadnjega zasedanja Fedovega odbora za odprti trg (FOMC) v septembru je trg dela ostal močan, gospodarska aktivnost se je krepila po zmerni stopnji. Povečanje števila delovnih mest je bilo v zadnjih mesecih v povprečju solidno, investicije podjetij in izvoz ostajata šibka. Skupna inflacija ter inflacija brez cen energije in hrane na 12-mesečni ravni je pod dvema odstotkoma, so zapisali v izjavi, objavljeni na spletni strani Feda.
 

Niso bili enotni


Odbor se je za znižanje ključne obrestne mere odločil »v luči vpliva globalnega dogajanja na gospodarske obete ter ob zadušenih inflacijskih pritiskih«, so navedli.

FOMC pri odločitvi ni bil enoten. Znižanje obrestne mere je podprlo osem članov odbora, vključno s predsednikom Feda Jeromom Powellom, dva člana pa sta bila proti in sta zagovarjala stališče, da bi morala ključna obrestna mera ostati na ravni med 1,75 odstotka in dvema odstotkoma, je razvidno iz objave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije