SPORNA POBUDA

Semiško županjo pozvali, naj se opraviči, tako jim odgovarja

Poziv razume kot osebno žaljiv.
Fotografija: Polona Kambič. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Polona Kambič. FOTO: Dejan Javornik

Županja Semiča Polona Kambič se je odzvala na poziv občinskih svetnikov, ki so zahtevali opravičilo in preklic njenih izjav, naj OŠ Semič opusti vse ukrepe zaradi covida 19. Zapisala je, da poziv razume kot osebno žaljiv, in dodala, da bi se morala opravičiti država, v njenem imenu pa vlada, sta poročala TV Slovenija in Pop TV.

image_alt
Županja te občine prebivalce poziva k nespoštovanju ukrepov

V odgovoru je poudarila, da šteje za svojo »poklicno oziroma profesionalno dolžnost, da vse občanke in občane ter vse naše otroke zaščiti pred brezpravnim ravnanjem, ki ga našim osnovnim šolam narekuje režimska politika«. »Verjamem namreč, da naša ravnateljica, ki je doslej zgledno in zakonito vodila vzgojno-izobraževalni proces, česa takšnega ne bi nikoli uvedla in izvajala samodejno. Zato sem ji kot županja dolžna nuditi vso podporo, da bo lahko avtonomni šolski prostor učinkovito zavarovala pred vsakršnim posegom v integriteto otok in kršenjem otrokovih pravic,« je zapisala.

Poziv razume kot osebno žaljiv, saj »v njem prevladujeta osebna diskvalifikacija in subjektiven pogled«. »Kot dolgoletna županja sem namreč vedno nosila odgovornost za vsako svoje delovanje in izjavljanje. In to se tudi zdaj ni v ničemer spremenilo, saj so moje izjave vedno na strani veljavne zakonodaje ter varovanja zakonitih pravic občank in občanov,« je pojasnila.

Šolo pozvala k opustitvi ukrepov

Kambičeva je pred dnevi OŠ Belokranjskega odreda Semič pozvala k opustitvi vseh ukrepov. V pismu trenutni ravnateljici semiške šole Andreji Miketič in prihodnjemu ravnatelju Tomažu Pavlakoviču je zapisala, da epidemiološki odloki vlade niso veljavni, saj da je lahko podlaga za neposredno poseganje v človekove pravice le zakon, ki pa ga ni. Pet članov semiškega občinskega sveta pa je v petek od županje zahtevalo opravičilo in preklic izjav oziroma pozivov k opuščanju ukrepov za zajezitev epidemije covida 19.

Na županjine izjave se je v petek odzval tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik in ocenil, da Kambičeva »ne more oziroma ne bi smela več opravljati svoje funkcije«. Zdravstveni minister Janez Poklukar pa je dejal, da od tistih, ki imajo javne funkcije, pričakuje, da bodo naredili vse za zadostno precepljenost in obvladovanje okužb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije