PCT-POGOJ

Županja te občine prebivalce poziva k nespoštovanju ukrepov

Polona Kambič ne verjame, da je covid nevarna bolezen. Poklukar: To zame ni sprejemlijvo obnašanje.
Fotografija: V lokalnem zdravstvenem domu ne bodo ugodili županjinim prošnjam. FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
V lokalnem zdravstvenem domu ne bodo ugodili županjinim prošnjam. FOTO: Bojan Rajšek

Županja občine Semič Polona Kambič ne verjame, da je sars-cov-2 nevaren virus, zato je na Osnovno šolo Belokranjskega odreda naslovila pismo, v katerem poziva k opuščanju ukrepov, med drugim samotestiranja učencev in obvezne uporabe mask, piše 24ur.

Županja Polona Kambič. FOTO: zaslonski posnetek
Županja Polona Kambič. FOTO: zaslonski posnetek
Namignila naj bi tudi, da bodo prenehali spoštovati ukrepe na občini, saj meni, da so ukrepi protiustavni, nezakoniti in ne spoštujejo temeljev človekovih pravic.

Medtem ko v državi poročamo o zdravstvenem kolapsu in polno zasedenih posteljah na intenzivnih oddelkih, pa Kambičeva vztraja pri svojem in na organe osnovne šole pritiska ter jih poziva k nespoštovanju nadrejenih organov in vlade.

Kambičeva je v pismu trenutni ravnateljici semiške šole Andreji Miketič in prihodnjemu ravnatelju Tomažu Pavlakoviču zapisala, da epidemiološki odloki vlade niso veljavni, saj da je lahko podlaga za neposredno poseganje v človekove pravice le zakon, ki pa ga ni. Zato ocenjuje, da na šoli zavestno delujejo »nezakonito in protiustavno«.

Kambičeva vodstvo šole opominja, da z izvajanjem odlokov prekoračuje zakonsko določene pristojnosti ravnatelja. »Zato ste, v skladu s kazenskim zakonikom in zavezujočo sodno prakso, tako evropsko, kot tudi domačo, kazensko in odškodninsko odgovorni, če bo s strani staršev podana kazenska ovadba ali ustavna pritožba iz naslova kršenja otrokovih pravic,« je dodala.

Deset odstotkov učencev na daljavo

Samotestiranje na semiški šoli je danes sicer potekalo brez težav. Okužb med učenci niso ugotovili, je pa do deset odstotkov učencev, ki se trenutno šolajo na daljavo, ker starši ne dovolijo samotestiranja svojih otrok, piše STA.

Za manjše število teh učencev, ki so jih starši kljub temu poslali v šolo, so po besedah Miketičeve poklicali starše in jih prosili, da jih pridejo iskat. Nekateri starši so nato podali ustno soglasje za samotestiranje, nekatere pa še čakajo, da pridejo po otroke.

V ZD Črnomelj so po pisanju portala dejali, da se ne strinjajo z izjavami županje in se bodo še naprej trudili za občane, ki so v njihovi pristojnosti.

Poklukar o pozivu županje

Minister za zdravje Janez Poklukar je na tiskovni konferenci o novem zakonu PKP10 povedal svoje mnenje o takem obnašanju županje Semiča: »Vsi, ki imamo javne funkcije, moramo v teh trenutkih napraviti, kar je možno in s svojim zgledom poskrbeti, da bomo dosegli visoko precepljenost in lahko obvladali okužbe. Kakršenkoli odstop od tega zame ni sprejemljiv!«

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so ravnanje semiške županje označili za skrajno neodgovorno ter škodljivo oziroma v trenutnih razmerah celo nevarno.

Koritnik napovedal inšpekcijski nadzor

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik medtem ocenjuje, da županja občine Semič »ne more oz. ne bi smela več opravljati svoje funkcije«. »Gre za nedopustno spodkopavanje naporov za umiritev zdravstvenih razmer,« pravi. Napovedal je tudi inšpekcijski nadzor na občini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije