NASILJE

Župan klofnil hčerko, minister odrinil novinarko

Primer županskega kandidata v Mariboru ni prvi, kjer je nekdo, ki stopa na politično pot ali je v politiki, nasilen.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Ob domnevnem nasilništvu kandidata za mariborskega župana Saše Arsenoviča, ki naj bi leta 1999 nekomu odgriznil prst, smo pogledali, ali je nasilje »doma« med funkcionarji, politiki in tako imenovanimi oblastniki v naši državi.
 

V parlamentu ga je udaril s časopisom

Franc Pukšič je priznal, da je bilo njegovo vedenje neprimerno. FOTO: Leon Vidic, Delo
Franc Pukšič je priznal, da je bilo njegovo vedenje neprimerno. FOTO: Leon Vidic, Delo
Leta 2003 je tedanji župan in poslanec SDS iz Destrnika Franc Pukšič na veselici klofnil svojo hčerko. Takrat 25-letnico je namreč zagledal s cigareto v rokah in z alkoholom. Po incidentu je dejal, da se zaveda, da je »ravnal neprimerno«.

 

Morda najbolj zloglasen je 'pretep' iz leta 1998 v parlamentu, ko je Jelko Kacin kolega v državnem zboru s časopisom udaril po glavi. Razlog? Ivo Hvalica je Kacinu očital, da si je okoli svoje hiše postavil ograjo, ki je nekoč stala okoli bežigrajske vojašnice. Poimenoval ga je »ograjevarstvenik», to pa je bila takrat za Kacina kaplja čez rob.


Napada na novinarje

Oblastniki so se znašali tudi nad novinarji. Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič je leta 2006 grobo odrinil takratno novinarko Katjo Šeruga. Ta ga je namreč vprašala o morebitni zamenjavi na njegovem položaju. Kasneje se je Drobnič opravičil.

Janez Zemljarič je leta 2014 napadel snemalca televizije. FOTO: Jože Suhadolnik
Janez Zemljarič je leta 2014 napadel snemalca televizije. FOTO: Jože Suhadolnik
Incident je povzročil nekdanji prvi mož Službe državne varnosti Janez Zemljarič, ko ga je televizijska ekipa slučajno ujela na ljubljanski ulici. Novinar mu je zastavljal vprašanja, snemalec snemal. Zemljarič ga je napadel tako, da je odrinil kamero.

V novembru 1999 se je zgodil incident med članico Združene liste Jerco Merzel in Evo Rohrman, nekdanjo in novo življenjsko sopotnico Vinka Mőderndroferja. Poslanka naj bi Rohrmanovo zvlekla iz postelje, se usedla na njen trebuh in z njeno glavo udarjala ob tla, na koncu pa se je je lotila še s solzivcem. Mrzelova je bila na sodišču obsojena na pet mesecev pogojne kazni.

Poslanec SDS in tržiški župan Pavel Rupar naj bi leta 2006 v svojem stanovanju fizično in verbalno obračunal s podnajemnico in domnevno tudi svojo partnerico Ksenijo Slak.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije