COVID

Znano, koliko hospitaliziranih je cepljenih in s katerim cepivom

Okoli tretjina hospitaliziranih je polno cepljena.
Fotografija: UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše
Odpri galerijo
UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše

Trenutno se v bolnišnicah 364 oseb. Po podatkih NIJZ se je v zadnjih dveh tednih število bolnikov na intenzivni terapiji podvojilo in je danes zasedenih 98 postelj. Na akutnem oddelku je skupaj 266 oseb. Luka Renko s sledilnika je na twitterju zapisal, koliko od trenutno hospitaliziranih je bilo cepljenih in s katerim cepivom, kar sicer mnoge zanima, a sam podatek kot tak ne pove prav dosti. Na covidnem oddelku jih je od skupaj 266 hospitaliziranih polno cepljenih 84 (34,4 odstotka): s cepivom Pfizerja 61, z AstraZenecinim 10, z Moderninim sedem, z janssnom (Johnson & Johnson) pa šest. Od 98 oseb na intenzivni terapiji pa jih je polno cepljenih 16 (31,6 odstotka): s cepivom Pfizerja 11, z AstraZenecinim trije, z Moderninim dva in z janssnom nič.

image_alt
Minister za PC pogoj tudi v zdravstvu (VIDEO)


Da bi bili rezultati relevantni oziroma uravnoteženi, Renko pravi, da bi potrebovali še delež polno cepljenih po cepivu, a teh podatkov nimajo. Sam podatek o deležu cepljenih med hospitaliziranimi ne nosi pomembnega sporočila, saj bi se moral upoštevati tudi starost cepljenih in čas cepljenja z zadnjim odmerkom ter nenazadnje zdravstveni stanje hospitaliziranih cepljenih, številne pomisleke deli Renko.

So pa nekateri izračunali, kakšen odstotek predstavljajo hospitaliziranih s posameznim cepivom glede na cepljene s tem cepivom. Če jih v bolnišnici leži trenutno 61, ki so se cepili s Pfizerjevim cepivom, je ta številka 0,0046 % vseh cepljenih s tem cepivom, za 10 hospitaliziranih, cepljenih z AstraZenecinim 0,0031 %, za sedem z Moderninim 0.0038 % in z janssnom 0.0054 %.

image_alt
Postcovidna ambulanta v Ljubljani: covid lažje preboleli, a nato jih je doletelo trpljenje


Vedeti je treba, da bo ob večji precepljenosti tudi več potrjenih okužb med cepljenimi kot med necepljenimi, a po grobi oceni, cepivo prepreči dve tretjini hospitalizacij. Da naj bi bilo cepivo učinkovito, govorii podatek, da je v DSO in posebnih socialnovarstvenih zavodih skupaj cepljenih 95,5 odstotka ljudi: 80,6 % z dvema, 8,8 % z enim in 6,2 % s tretjim odmerkom. Od začetka avgusta je bilo 92 okuženih stanovalcev DSO, od tega v bolnišnici 2,1 % cepljenih in 15,8 % necepljenih okuženih.


Interes za cepljenje se je močno povečal


»V enem tednu se je precepljenost s prvim odmerkom dvignila z 48,9 na 51,8 odstotka. V zadnjem tednu je prvi. odmerek prejelo skoraj tri odstotke populacije. Malce pozno in verjetno iz napačnih razlogov, ampak vsaj je premik v pravo smer in upam, da ga vsaj nekaj tednov uspemo obdržati,« meni Renko.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije