STROŠEK EPIDEMIJE

Znano, kdo je najbolj bogatel zaradi testiranja na koronavirus

V dveh leti smo opravili blizu 20 milijonov testiranj in zanje odšteli približno 230 milijonov evrov.
Fotografija: Hitri test na koronavirus. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Hitri test na koronavirus. FOTO: Črt Piksi

Te dni, ko so omejitve in ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa skoraj povsem odpravljeni – kar sicer ne pomeni, da je virus že izginil, saj o tem priča tudi današnji podatek o višjem številu okužb –, je tudi že čas za izračun ogromnih stroškov, ki jih bomo plačali zaradi epidemije. Časnik Finance je opravil analizo, koliko so Slovenijo stala testiranja, ugotovil, da smo zanje namenili okoli 230 milijonov evrov. Kako velik je ta strošek, jasno pove podatek, da je bil celotni strošek UKC Maribor pred epidemijo na letni ravni podoben – 234 milijonov evrov.

image_alt
Pozor, virus še ni izginil: število okužb spet višje

V dveh letih smo sicer opravili okoli 20 milijonov testov vseh vrst: PCR, HAT in samotestiranje. Po podatkih ZZZS je v letu 2021 znašala skupna vrednost obračunanih zahtevkov izvajalcev testiranja skoraj 165 milijonov evrov, v letu prej pa le 8,5 milijona evrov.

Del te pogače so v veliki meri prejeli zdravstveni domovi, ki so izvajali testiranja, precejšen delež pa je šel tudi zasebnikom koncesionarjem, ki so na račun brezplačnega testiranja spretno polnili svoje blagajne. Kot pišejo Finance, je med njimi največ – 10,8 milijona evrov – prejelo podjetje Gromed otorinolaringologija, nekaj manj – 8,9 milijona – je prejel ZZ Zdravje znanega kirurga Marka Bitenca. Estetika Fabjan je s tega naslova prejela 6,6 milijona evrov, podjetje Medical Fabjan pa še tri milijone. 

Za primerjavo: ZZ Zdravje je imel pred epidemijo 1,34 milijona evrov prihodkov, Gromed pa predlani le 237 tisoč evrov, še pišejo Finance. Gromed je tudi opravil trikrat več HAG-testov kot ZD Maribor ter šestkrat več kot ZD Ljubljana.

Zahtevki izvajalcev so v ZD Maribor znašali 3,7 milijona evrov, v ZD Ljubljana pa 1,6 milijona.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije