SPREMEMBE

Zdravnica iz vrst SDS svari pred novimi okužbami

Objavljeno 29. marec 2020 19.38 | Posodobljeno 29. marec 2020 19.47 | Piše: N. Č.

Alenka Žagar Slana pravi, kaj vse bi se lahko spremenilo, ko se bodo odprla vrata šol.

Šole se morajo dobro opremiti, pravi upokojena zdravnica. FOTO: Blažž Samec, Delo
Upokojena zdravnica Alenka Žagar Slana, članica SDS in dolgoletna kandidatka za poslanko na SDS, je te dni zelo dejavna na spletnih omrežjih. Vlada je zaradi zajezitve širjenja okužb zaprtje šol in vrtcev podaljšala do nadaljnjega, a nekateri že razmišljajo, kaj bi lahko sledilo, ko bi šole ponovno odprle svoja vrata.
Preberite: Vse kar si želite vedeti o koronavirusu, preberite tukaj
»Ko bomo počasi poskusili otroke pošiljati v šole, bo prišlo do ponovnega razmaha respiratornih okužb. Vedno je bilo in bo tako. Šole se morajo opremiti z zaščitno opremo, dovolj milnikov, razkužil, rokavic in mask. Delati v dveh izmenah, da bo koncentracija ljudi majhna.«Vladni govornik Jelko Kacin meni, da bodo vrtci zaprti najmanj do 17. aprila oziroma do takrat, ko bodo izpolnjeni pogoji, da bi se otroci lahko vrnili v vrtce. »Treba se je pripraviti na daljše časovne obdobje.« Ob tem dodaja, da če bo epidemija izzvenela v prihodnjih 14 dneh, se bomo lahko pripravljali na kolikor toliko normalno življenje. Delež otrok, ki obolevajo zaradi bolezni dihal, se je v tem obdobju zmanjšal na eno petino normalnega obsega, zato verjetno vrtci ne bodo prva ustanova, ki jo bodo odprli.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je pred dnevi za Radio Slovenija povedala, da bo pouk na daljavo potekal, dokler bodo trajale izredne razmere. »Tega nihče ne ve, ve samo mati narava,« je odgovorila na vprašanje, do kdaj bomo imeli pouk na daljavo. »Zato smo rekli do nadaljnjega, to pomeni do takrat, ko bo ocena zdravstvene stroke, da smo dovolj varni, da lahko gremo nazaj v klasično obliko življenja. Vsi si želimo, da bi bilo to čim prej, smo pa na liniji vseh rokov, ki jih predvideva šolski koledar.«
Deli s prijatelji