FILM O HIMNI

Zdravljica ni samo Prešernova, posneli so film

Zanesenjaki iz Podnanosa so posneli film o nastanku slovenske himne. Uglasbil jo je njihov krajan, duhovnik in skladatelj Stanko Premrl.
Fotografija: Andrej Stergar je zapel in raztegnil meh. FOTO: Darko Naraglav
Odpri galerijo
Andrej Stergar je zapel in raztegnil meh. FOTO: Darko Naraglav

Korenine nastanka Zdravljice segajo v leto 1843, ko je dal takratni šembijski duhovnik Matija Vrtovec pobudo pesnikom, da bi napisali hvalnico trti. Na to se je odzval tudi France Prešeren, njegova mojstrovina je bila izziv za skladatelje, lotil pa se ga je duhovnik in skladatelj Stanko Premrl ter jo uglasbil med študijem na Dunaju. Še veliko desetletij je moralo preteči do končnega izbora enega najpomembnejših simbolov državnosti, leta 1994 pa je bilo dokončno potrjeno, da je slovenska himna Prešernova in Premrlova Zdravljica.

Prostor muzejske zbirke je bil premajhen za vse. FOTO: Darko Naraglav
Prostor muzejske zbirke je bil premajhen za vse. FOTO: Darko Naraglav
Da bi razširili zavedanje o ustvarjalcu slovenske himne, so domačini iz Podnanosa, od koder je bil Premrl, posneli enourni igrano-dokumentarni film o njenem nastanku. Nedavno so si ga lahko ogledali udeleženci dogodka, posvečenega vinski trti, vinu in napitnicam, ki ga je organiziralo Zgodovinsko narodopisno društvo (ZND) Prebold v prostorih muzejske zbirke Prebold skozi čas.

Projekt je predstavil predsednik TD Podnanos Stojan Vitežnik, tudi producent filma: »Ideja o kratkem filmu se je razvila pri zdaj pokojnem Andreju Strletu, z njim smo začeli in nekaj malega posneli, potem pa obstali, ker ga je žal prehitela bolezen. Ko nismo vedeli, kako naprej, smo se srečali z režiserjem Nejcem Furlanom in film uspešno končali.« Vitežnik je dodal, da je večina igralske ekipe domačinov, ki so dejavni pri domačem gledališkem dramskem društvu.

Pokušali so vina. FOTO: Darko Naraglav
Pokušali so vina. FOTO: Darko Naraglav
Da je bil film predstavljen tudi v Preboldu, je zasluga predvsem članu ZND Prebold, kiparju Cirilu Hočevarju, ki je z njimi navezal stik na letošnjem sejmu Alpe-Adria. Tam je Turistično kulturno društvo Celje sodelovalo s projektom znanih celjskih osebnosti v zgodovini in kipom v naravni velikosti Hermana II., katerega avtor je Hočevar.

Od gostov so večer popestrili še Darko Rosa, ki je predstavil vinogradništvo v Podnanosu s posebnim poudarkom na starih sortah vin, vinar Jože Kodre je poskrbel za njihovo degustacijo, koordinatorka pri nastajanju filma Jožica Kodre, Silvana Vitežnik je predstavila sodelujoče, enolog Radojko Pelengič pa je postregel s krajšim predavanjem o načinu ocenjevanja vin in o kulturi pitja. Dogodek je povezoval študent zgodovine Gašper Hriberšek, z igranjem na harmoniko in petjem napitnic ga je bogatil Andrej Stergar. Spregovorila sta še predsednica ZND Prebold Nuša Stergar in zgodovinar Uroš Herman. Pri degustaciji vin, ki je sledila uradnemu delu, je svoje pridal Silvo Marič, predsednik Društva Savinjskih vinogradnikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije