MIGRACIJE IN BLIŽNJI VZHOD

Hrvati in Madžari že obveščeni, vlada v četrtek o uvedbi nadzora na mejah

Zaradi migracijskega pritiska in tudi zaradi razmer na Bližnjem vzhodu je v zadnjem obdobju več držav uvedlo ali se odločilo za podaljšanje nadzora na notranjih schengenskih mejah.
Fotografija: Boštjan Poklukar. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Boštjan Poklukar. FOTO: Leon Vidic/delo

Vlada bo v četrtek odločala o uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko, so za potrdili na ministrstvu za notranje zadeve. Minister Boštjan Poklukar je okoli poldneva o tem že obvestil hrvaškega in madžarskega kolega, so dodali.

Ministrstvo za notranje zadeve o tem že pripravlja tudi obvestilo Evropski komisiji v skladu s schengenskim zakonikom, o tem pa bo odločala vlada. 

Zaradi migracijskega pritiska in tudi zaradi razmer na Bližnjem vzhodu je v zadnjem obdobju več držav uvedlo ali se odločilo za podaljšanje nadzora na notranjih schengenskih mejah.

image_alt
V koaliciji s komentarji skopi, Janša pa: »Tudi največji skeptiki so spoznali, da je vrag vzel šalo«

Avstrija, ki je nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, je v ponedeljek Evropsko komisijo obvestila o novem podaljšanju tega nadzora, in sicer od 12. novembra letos do 11. maja prihodnje leto. Odločitev je Dunaj utemeljil z azilnim pritiskom, velikim pritiskom na zunanje meje EU, grožnjo trgovine z orožjem in kriminalnih mrež zaradi vojne v Ukrajini ter trgovino z ljudmi.

Italija uvaja nadzor na meji s Slovenijo v soboto 

V torek zvečer pa je Italija Slovenijo obvestila, da zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu uvaja nadzor na meji s Slovenijo. Njegova uvedba je predvidena za soboto, v začetku najprej za 10 dni z možnostjo podaljšanja.

Nadzor na notranjih schengenskih mejah izvajajo tudi nekatere druge države. Evropska komisija je sicer septembra ob napovedi več držav, da bodo ponovno uvedle nadzor na svojih mejah z drugimi članicami, poudarila, da mora biti ta nadzor skrajni ukrep.

Ponovni začasni nadzor na notranjih mejah schengenskega območja lahko države uvedejo le v primeru resne grožnje javnemu redu ali notranji varnosti, o tem pa morajo obvestiti Bruselj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije