WESTOV SINDROM

Zbiramo zamaške za Lukove terapije

Za en teden dodatne rehabilitacije za sedemletnega Luko Brajliha, ki ima cerebralno paralizo, mora družina odšteti 190 evrov.
Fotografija: Luka Brajlih. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Luka Brajlih. FOTO: osebni arhiv

Luka Brajlih je sedemletni fant, ki ima cerebralno paralizo četrte stopnje. Z družino živi na Stanovskem pri Poljčanah. Že pri štirih mesecih so starši ugotovili, da je z dečkom nekaj močno narobe. V bolnišnici so mu postavili diagnozo westov sindrom, kar je redka oblika epilepsije. Luka je prejemal močna zdravila, da so se napadi umirili, a so pustili posledice. Luka ne hodi, ne govori, tudi sedeti samostojno še ne more. Sporazumeva se s slikami in z znaki, njegovi najbližji pa se z njim sporazumevajo brez težav. Obiskuje prvi razred. Za napredovanje pa potrebuje redne terapije, a zdravstvo krije zgolj eno na teden. Družina mu omogoča redno rehabilitacijo petkrat na teden. Kar pa je velik strošek za družinsko blagajno, saj znesejo 190 dodatnih evrov na teden. Zato so se odločili zbirati zamaške.

Luka Brajlih. FOTO: osebni arhiv
Luka Brajlih. FOTO: osebni arhiv
Odkupna vrednost tone zamaškov je 190 evrov, kar pomeni, da za plačilo terapij vsak teden potrebujejo celo tono plastičnih zamaškov. Zbirajo se zamaški sokov, mleka, tekočih jogurtov, začimb, kislega zelja, šamponov in gela za tuširanje, tekočih pralnih praškov, mehčalcev in čistil in drugi plastični zamaški. Akcije tečejo pod pokroviteljstvom različnih društev ali posameznikov v najrazličnejših slovenskih krajih. K njej so pristopili tudi mnogi posamezniki, ki družini pomagajo pri odvozu zamaškov podjetje v Grosupljem.

Zbirna mesta:

Europark Maribor
City center Celje (Simbio)
Športna dvorana Medvode 
Veleblagovnica Domžale
KMNS Sveta Trojica 
Občina Hoče 
Občina Apače in številna druga mesta (osnovne šole, vrtci in zasebniki)

Več informacij o zbiranju in predaji zamaškov lahko poiščete na facebook strani Zbiranje zamaškov za Luka. 

Donacije so mogoče tudi na TRR pri NKBM prek Območnega združenja Rdečega križa Slovenska Bistrica.

TRR
SI56 0443 0000 0433 O25

REFERENCA
SI00 83777946

NAMEN 
LUKA BRAJLIH 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije