SEJEM

Zbirajo tudi deklaracije na sadju

Vsi vneti zbiratelji so še danes na tradicionalnem sejmu Collecta.
Fotografija: Zgodovina slovenskih policistov
Odpri galerijo
Zgodovina slovenskih policistov

LJUBLJANA – Na mednarodnem sejmu zbirateljstva Collecta, ki je na ogled še danes, sodeluje več kot 120 zbiralcev in trgovcev iz 11 držav: Avstrije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Češke, Srbije in Slovenije. Obiskovalci so lahko kupovali, prodajali in izmenjevali znamke, bankovce, kovance, militarije, razglednice, minerale, fosile, dragulje, figurice, gramofonske plošče, zgoščenke in kasete.
Mnogi zbirajo najrazličnejše figurice.
Mnogi zbirajo najrazličnejše figurice.

Posebnost letošnje Collecte je sodelovanje kar štirih pošt – Pošte Slovenije ter madžarske, nemške in avstrijske pošte, ki so ves čas sejma prodajale svoje bogate zbirke.
»Čedalje več obiskovalcev pa Collecto obišče tudi kot priložnost za vrednotenje družinskih zbirk, ki bi sicer zaradi pomanjkanja znanja in prostora na domačih naslovih romale na odpad,« so povedali organizatorji. »Tako so člani Numizmatičnega društva Slovenije, Filatelistične zveze Slovenije, Filatelističnega društva Ljubljana in drugi ocenjevali in vrednotili družinske zbirke in posamezne kose, ki so jih obiskovalci prinesli s seboj.«

Tri stoletnice

S temo letošnje tematske razstave so povezali tri mejnike – 100-letnico konca prve svetovne vojne, nastanka Jugoslavije in smrti Ivana Cankarja. Ob zaznamovanju vseh treh stoletnic so različni posamezniki, organizacije in društva na ogled postavili kar 18 razstav.
Tudi nežnejši spol se zanima za zbirateljstvo.
Tudi nežnejši spol se zanima za zbirateljstvo.

Ob 100-letnici konca prve svetovne vojne, ki je botrovala tudi nastanku Jugoslavije (1918), je Numizmatično društvo Slovenije na Collecti na ogled postavilo razglednice, odlikovanja in značke iz obdobja 1914–1918. Tudi zasebni zbiratelj Zmago Jelinčič Plemeniti je pokazal svoje zasebne zbirke. Nani Poljanec iz Ljudskega muzeja Rogaška Slatina je predstavil dinastijo Karađorđević in dal na ogled različne originalne dokumente in eksponate te družine – originalne telegrame o abdikaciji princa Jurija, fotoalbum kraljice Marije, podpisane fotografije članov kraljeve družine, ročno vezeno sokolsko zastavo konjeniškega odseka Beograd in podobno.
Slovenska policija je predstavila uniforme nekdanjega orožnika, miličnika in miličnice, uniformo, ki so jo uporabljali policisti med osamosvojitveno vojno, ter restavrirano vozilo nekdanje milice, legendarnega belo-modrega fička.
Spomin na stare čase
Spomin na stare čase

Zasebni zbiralci Tomaž Alauf, Branko Gabrič, Robert Verovnik in Zoran Grgič so priskrbeli prek 500 modelov avtomobilčkov znamk, ki smo jih lahko srečevali na cestah v času nekdanje Jugoslavije – legendarne fičke, katrce, zastavo 101, yugo, mercedese in številne druge. Klub taborniških zbiralcev Hrčki je predstavil taborniško gibanje skozi čas na območju nekdanje Jugoslavije. Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije ter Vojko Pavčič, član društva, so predstavili fluorescentne minerale in miocenske fosile z območja Bosne in Hercegovine.

Zbira žličke za sladoled

Antikvariat Glavan, ki danes prireja tudi dražbo starih knjig in tiskov, je predstavil nekaj originalnih rokopisov, prvih izdaj, fotografij in izvirnih pa tudi neznanih portretov Ivana Cankarja, ki so jih ustvarili Maksim Gaspari, Ivan Romih, Nora Lavrin in Hinko Smrekar, ter posmrtno masko, ki jo je izdelal kipar Lojze Dolinar. Anton Simončič iz ljubljanskega filatelističnega društva je postavil na ogled raznoliko filatelistično gradivo na temo Ivana Cankarja.
Vinilne gramofonske plošče še niso pozabljene.
Vinilne gramofonske plošče še niso pozabljene.

Omejitev v tem, kaj vse lahko človek zbira, ni, zato so na Collecti poleg tradicionalnih zbirk na ogled postavljene tudi manj znane zbirke nalepk s steklenic z vodo, bančnih pasic za bankovce, obročkov velikih cigar, čajnih vrečk, deklaracij na sadju, knjižnih kazalk, podstavkov za skodelice, namiznih prtičkov, promocijskih znamkic, vrečk servirnega sladkorja, zobotrebcev, znamk z upodobitvijo kranjske čebele zbiralca Antona Simončiča, maksimum kart, med katerimi najdemo tudi legendarnega Vučka, ipd. Poleg tega je bila na ogled razstava pez figuric Star Wars zbiratelja Ivana Jurjeviča, zanimiva pa je zagotovo tudi njegova zbirka žličk za legendarne sladolede kekec, krpan, janko in ledo iz 70. let prejšnjega stoletja ter nekaj ameriških.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije