VISOK JUBILEJ

Z delom in molitvijo je Zorislava dočakala 100 let (FOTO)

Zorislava Ahačič je v Domu Petra Uzarja v Tržiču praznovala visok jubilej. Že od davnega leta 1979 je v pokoju.
Fotografija: Na zdravje, slavljenka!
Odpri galerijo
Na zdravje, slavljenka!

V Domu Petra Uzarja Tržič je pred dnevi praznovala visok jubilej, stoti rojstni dan, Zorislava Ahačič. V domu biva zadnja tri leta. Kot pravi slavljenka, zanjo zelo lepo skrbijo. Ob častitljivem rojstnem dnevu ji je prvi čestital in ji v imenu vseh navzočih na praznovanju nazdravil ter ji zaželel še mnogo srečnih in zdravih let direktor doma Domen Rakovec.

Poveselili so se.
Poveselili so se.

Zorislava Ahačič, z dekliškim priimkom Rozman, se je rodila 20. oktobra 1922 v Tržiču, kjer je obiskovala osnovno in meščansko šolo, izobraževanje pa je nadaljevala na dveletni gospodinjski šoli v Ljubljani, v takratnem Marijanišču. Stroški šolanja so bili preveliko breme za njene starše. Nato je leto in pol kuhala pri baronicah Kodelka v Ljubljani, kjer se je naučila tudi nemščine.

Ob začetku druge svetovne vojne se je vrnila v Tržič. Nato je delala v tamkajšnji predilnici in tkalnici kot obračunovalka osebnih dohodkov, pozneje pa kot vodja izplačilne pisarne. Upokojila se je leta 1979, po več kot 38 letih delovne dobe. Zorislava je ves čas skrbela za dom in družino. Doma so imeli obrt, njena mama Pavla Rozman je izdelovala prešite odeje, Zorislava pa ji je rada pomagala.

Nečak še edini sorodnik

Poročila se je z Antonom Ahačičem, v zakonu se jima je rodila hčerka Andreja, oba pa sta že pokojna. Edini njen še živeči nečak je Ferdo Meglič, ki se je udeležil tetinega slavja, kamor je prišel z ženo Ireno. Kot sta povedala, sta pred odhodom v dom zanjo skrbela onadva. »Bili smo zelo povezana družina in tudi zdaj smo še,« sta povedala Megličeva, ki teto Zorislavo obiščeta tudi trikrat na teden.

V njeno čast so posadili lipo. FOTOGRAFIJE: Karmen Klančnik Pobežin
V njeno čast so posadili lipo. FOTOGRAFIJE: Karmen Klančnik Pobežin

Zdravje slavljenki kar dobro služi. Pred leti je, kot je povedala, prebolela pljučnico in tudi covid-19, na srečo brez zapletov. Odlično ji služi spomin. Pri štirih letih in pol se je naučila pesmi, ki jo še danes rada deklamira: »Slovenka sem mlada, ljubim svoj dom, do groba ostala zvesta mu bom. Utripa mi v prsih hrabro srce, junakinja mlada davno sem že. Ne pijem vinčka, vedrih sem lic, zdrava kot ptička vrhu goric.« Pozna tudi pesmi Simona Gregorčiča, Franceta Prešerna in tudi drugih slovenskih pesnikov.

Na vprašanje, kako doživeti sto let, je odgovorila: »Moli in delaj, to je bila vedno moja parola.«

Slavju v domu se je pridružili tudi tržiški podžupan Dušan Bodlaj, ki opravlja funkcijo župana, predstavniki Društva upokojencev Tržič Darja Ahačič, Marino Berlot, vodja prostovoljcev, ter stanovalci oddelka, kjer Zorislava biva. Pripravili so krajši kulturni program, v katerem je zapel domski pevski zbor, ki ga vodi Zdravka Klančnik.

Za rojstni dan je prejela tudi torto, ki so jo spekli v domu, v čast stoletnici pa so na vrtu posadili lipo. Direktor doma Rakovec je sklenil, da jo bosta z Zorislavo po potrebi lahko skupaj zalivala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije