PESTRO

Vrh koalicije: Janša se je večkrat nasmejal, Počivalšek skrivnosten (VIDEO)

Janja Sluga: »Šarca nisem pogrešala prej in ga tudi zdaj ne.«
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo

Za vlado, predvsem njeno drugo največjo stranko SMC, je nekaj pestrih dni. Na Brdu pri Kranju je bil vrh koalicije, na katerem so razpravljali o tretjem protikoronskem zakonu. V izjavah po vrhu so iz vseh koalicijskih strank prihajale izjave, da o razmerah v koaliciji skoraj niso govorili.

Prejšnji teden se je sestal vrh Desusa, ker naj bi se znotraj stranke razširilo nezadovoljstvo zaradi sodelovanja v vladi Janeza Janše. Po tem so se pojavila ugibanja, da naj bi bil minister za zdravje Tomaž Gantar na izhodnih vratih. Negotova naj bi bila tudi usoda ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je s svojim tvitom po prestopu Gregorja Židana v SD sprožil ugibanja, da bi po uspešno prestani interpelaciji zaradi domnevnih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme utegnil odstopiti, se vrniti med poslance in tako pridobiti poslansko mesto za SMC, saj je prestopnik Židan nadomestni poslanec.

Tomaž Lisac (SDS) je povedal, da na vrhu niso govorili o rekonstrukciji vlade. Janja Sluga (SMC) je potrdila, da so se pogovarjali predvsem o tretjem protikoronskem paketu, sami pa da so izpostavili zavezo, da je SMC trden člen koalicije. Dodala je, da je predsednik vlade rekel, da bi bil vesel, če bi ga obvestili o prestopih. Na vprašanje, ali pogreša prejšnjega premierja Marjana Šarca, je odgovorila, da ga ni niti prej in ga ne niti zdaj. Poudarila je, da se Počivalšek pripravlja na interpelacijo, da bo lahko pojasnil dejstva.



Franc Jurša (Desus) je zatrdil, da Gantar še naprej ostaja minister za zdravje, o demografskem skladu, ki ga zahtevajo v stranki, pa na vrhu koalicije niso govorili. O vzdušju na vrhu je povedal, da ni bilo »nič posebnega, ustaljeno, predsednik vlade se je na sestanku večkrat zasmejal kot običajno«. O morebitni vrnitvi Počivalška, o katerem so se dogovorili, da ga ob interpelaciji podprejo, med poslance pa je povedal, da je bil predsednik SMC o tem »malo skrivnosten, tudi poslanska skupina ne želi komentirati. Verjetno pa obstaja tudi ta možnost, da se po interpelaciji odloči.«

SMC je v nekaj dneh ostala brez dveh poslancev in jih ima še osem. S tem je razmerje med SMC in NSi spremenjeno. Jožef Horvat (NSi) zato ni izključil, da bi NSi zahtevala kakšno kadrovsko mesto več v vladni ekipi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije