PRIPRAVITE SE NA PETEK

V petek grozijo snežni zameti, Dars zatrdil, da so pripravljeni, posipnega materiala je dovolj

Opozarjajo na neugodne vremenske razmere, ki naj bi Slovenijo zajele v petek. V kratkem času naj bi zapadlo veliko snega.
Fotografija: Dars je zatrdil, da so pripravljeni, posipnega materiala je dovolj. FOTO: Tomi Lombar/delo Lombar Tomi
Odpri galerijo
Dars je zatrdil, da so pripravljeni, posipnega materiala je dovolj. FOTO: Tomi Lombar/delo Lombar Tomi

Agencija za okolje je pred napovedanimi petkovimi nepredvidljivimi vremenskimi razmerami izdala oranžno in rumeno opozorilo. Zapisali so, da bo od petka zjutraj do noči na soboto na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 km/h. Burja bo na prehodu z Notranjske na Primorsko delala tudi snežne zamete.

Na spletni strani meteoinfo pa vremenoslovci napovedujejo, da bo ob petkovi snežni fronti treba letos prvič prijeti za lopate, saj bo večji del države zajelo nekajurno močnejše sneženje, ki lahko v razmeroma kratkem času tudi nekaterim nižinam prinese več kot 10 centimetrov snega. Opozarjajo na izrazito ohladitev, ob burji pa bi lahko nekaj snežink prineslo tudi ob morje.

Najprej bo moker, nato pa suh

Dodajajo, da se bo meja sneženja v uri ali dveh spustila do nižin, in ker bo menjava zračne mase hitra in izrazita, lahko nastanejo posamezne nevihte s sodro. Najmočneje bo snežilo zjutraj in dopoldne, sredi dneva pa bo sneženje oslabelo in ponehalo. »Na Notranjskem in Kočevskem lahko lokalno tudi več kot 20 centimetrov. Na Dolenjskem in v Beli krajini okoli 15, po nižinah osrednje, severne in severozahodne Slovenije pa večinoma okoli 10 centimetrov.«

Zapisali so še, da bo sneg sprva moker, ob padcu temperatur pa bo vse bolj suh, zato se bodo centimetri hitro nabirali. Napovedujejo, da lahko v višjih predelih lokalno zapade tudi več kot četrt metra snega.

Dars zatrdil, da so pripravljeni, posipnega materiala je dovolj

Na pričakovano snežno pošiljko so pripravljeni v Darsu, ki upravlja z avtocestami in hitrimi cestami. Tudi posipnega materiala imajo dovolj na zalogi, zagotavljajo.

Na terenu bodo vse razpoložljive posipne in plužne skupine, preventivno posipanje bodo začeli pred začetkom sneženja, s pluženjem pa, ko se bo sneg začel oprijemati vozišča. »V primeru intenzivnega sneženja v prometni konici in pričakovanega povečanega petkovega prometa tovornih vozil, zlasti na primorski avtocesti proti osrednji Sloveniji, je pričakovati zelo upočasnjen promet,« so za STA navedli na Darsu.

Voznikom priporočajo, da vse poti, ki niso nujne, prestavijo na zgodnejše ali kasnejše termine. V vsakem primeru pa naj se na pot odpravijo le z ustrezno zimsko opremo, tovorna vozila pa tudi ustrezno naložena.

Na promet na delu primorske avtoceste in vipavske hitre ceste bo vplivala tudi močna burja, zlasti med Senožečami in Postojno ter med Razdrtim in Vipavo. Burja lahko poleg sunkov na promet vpliva tudi z nanosi odrinjenega snega nazaj na vozišče in poslabšanje vidljivosti zaradi vrtinčenja snega. Vozne razmere bodo tako lahko precej snežne, opozarjajo pri Darsu.

Kot neugodno ocenjujejo tudi napoved, da bo pred sneženjem deževalo, kar pomeni, da bo dež pred snežnimi padavinami spral sol z vozišča in bo treba ob prehodu v snežne padavine izvesti okrepljen posip vozišča, da ne bo prihajalo do snežnih zaplat na vozišču. Tudi čas napovedanih okrepljenih snežnih padavin je neugoden, saj bo to v zgodnjih jutranjih urah, ko je na vseh avtocestnih krakih povečana gostota prometa v smeri večjih urbanih središč, še izpostavljajo pri Darsu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije