Vreme se bo zneslo nad Slovenijo, vremenarji svarijo

V nedeljo bo ponovno začelo deževati, v gorah pa je velika nevarnost plazov.
Fotografija: Za zahodni del države je prižgan oranžni alarm, kar pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Za zahodni del države je prižgan oranžni alarm, kar pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne. FOTO: Getty Images/iStockphoto

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bodo popoldne in v noči na nedeljo reke v večjem delu Slovenije še naraščale. Ob tem so možna razlivanja rek zlasti v zahodni, osrednji in jugozahodni Sloveniji. Predvsem v porečjih rek na severnem Primorskem, Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, Koroškem in ponekod na Notranjskem lahko močneje narastejo manjši in tudi hudourniški vodotoki ter se pri tem razlijejo. Kraška polja bodo ponovno ojezerjena. V nedeljo čez dan bodo reke po krajši prekinitvi naraščanja ponovno narasle.

V večjem delu Slovenije bo predvidoma padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, nastajali bodo krajevni nalivi.

Gladina morja bo v soboto in nedeljo povišana. V soboto med 18. in 20. uro, zlasti pa v nedeljo med 5. in 9. uro bo morje poplavilo nižje dele obale. Visoka gladina morja ob dnevni plimi bo vztrajala tudi v prvih dneh prihodnjega tedna.

V visokogorju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov (4. stopnje).

Meja sneženja se bo spustila

V nedeljo zjutraj bo v zahodnih krajih znova pričelo deževati, padavine pa se bodo dopoldne razširile nad večji del države. Meja sneženja bo na nadmorski višini od 800 do 1200 metrov. Zapihal bo veter severnih smeri. Popoldanske temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 12 stopinj Celzija.

Zelen božič

V noči na ponedeljek bodo padavine povsod ponehale. V ponedeljek in torek bo deloma sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po kotlinah megla. Za božič in nato v nadaljevanju naslednjega tedna kaže na suho in deloma sončno vreme z meglo po kotlinah. Zjutraj bodo temperature malo pod ničlo, čez dan pa povečini od 5 do 10 stopinj. Le v petek se nekoliko poveča možnost kratkotrajnih in rahlih padavin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije