SEJA VLADE

Vlada z novim ukrepom, to čaka slovenske občine

Zvišali so povprečnino.
Fotografija: Vlada na 94. redni seji. FOTO: Vlada RS, Twitter
Odpri galerijo
Vlada na 94. redni seji. FOTO: Vlada RS, Twitter

Vlada je na današnji redni seji sprejela sklep o določitvi povprečnin občinam za leti 2022 in 2023. Iz sedanjih 628,20 evra se povprečnina za leto 2022 zvišuje na 645 evrov, za leto 2023 pa na 647.



Vladni predlog je sprva predvideval, da se povprečnina za prihodnje leto določi v višini 638 evrov. Ta predlog so podprli v vseh treh združenjih občin – Skupnosti občin Slovenije, Združenju mestnih občin Slovenije in Združenju občin Slovenije, a so ob tem ostajali pomisleki, ali bo tako določen znesek zadostoval za kritje vseh zakonsko določenih nalog občin, piše STA.

Danes pa je vlada potrdila višjo povprečnino, kot je predvideval prvotni predlog, in sicer 645 evrov.

Dogovor o povprečnini, ki so ga minister Boštjan Koritnik in predsedniki združenj občin podpisali konec septembra lani, je sicer povprečnino za leti 2021 in 2022 določil v višini 628,2 evra.

Vlada je na današnji seji opravila prvo branje predloga sprememb državnega proračuna za leto 2022 in predloga proračuna za leto 2023 ter drugih spremljajočih proračunskih dokumentov. Predloge proračunskih dokumentov bo dokončno sprejela predvidoma v sredo in jih posredovala v nadaljnjo obravnavo v državni zbor. Predloga proračunov sta osredotočena na postopno umikanje začasnih ukrepov za obvladovanje posledic epidemije in izvajanje strukturnih ukrepov za povečanje odpornosti gospodarstva, podprtih z investicijami na ključnih področjih.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije